Gastronomie

Břeclav v sobotu ovládnou rajčata – sušená, na grilu i s vodkou

BŘECLAV – V sobotu se v Břeclavi uskuteční první Slavnosti rajčat. Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou ve slavném míchaném drinku Bloody Mary. Břeclav v sobotu 16. srpna oslaví pro region typickou plodinu ve všemožných chuťových variantách a kulinářských úpravách. Akce s podtitulem Rajská Břeclav jako celorepubliková novinka zaplní od …

Číst více »

Máte odvahu ochutnat nejpálivější papričky světa?

Břeclav – Pokud v sobě tu odvahu najdete, za měsíc budete mít možnost jedny z nejpálivějších papriček světa na břeclavském Chillifestu ochutnat. Chillifest je soutěžní přehlídka pokrmů s pálivými papričkami, která se uskuteční přesně za měsíc v sobotu 6.září v Břeclavi v areálu Pod zámkem.Všechny přátele dobrého jídla začátkem měsíce září přivítají pořadatelé na oslavě letošní úrody chilli papriček, ze kterých vlastnoručně vyrábí Ostro omáčku. Užijte si pospolu na prosluněné louce pod břeclavským zámkem čas hojnosti, kterou nám příroda, věřme, …

Číst více »

Jubilejní Klobáskobraní ovládlo řeznictví Hakalík

Břeclav –  Jak dopadlo Břeclavské klobáskobraní, které se uskutečnilo v sobotu? Zde jsou fakta. X. Břeclavské klobáskobraní v číslech a faktech Kde: Areál MRS MO Břeclav, o. s. ,,na Včelíně“ Nejvíce návštěvníků v historii – 317 Porota – členové hudební skupiny Wráwor 31 druhů klobásek 1. místo, klobása Parma 2. místo, klobása Country 3. místo, klobása Bylinková, všechny z řeznictví Hakalík, Lanžhot   Soutěž o nejlepší pomazánku Břeclavska 1. místo Tesaříková Lucie, Maďarská škvarková pomazánka 2. místo Gergelová Anna, Starobřeclavský …

Číst více »

Partnery Rajské Břeclavi jsou i břeclavské restaurace

Břeclav – V polovině srpna se uskuteční pilotní ročník gastronomické akce, která se zaměří na plodinu typickou pro celé Břeclavsko. Ta v půlce léta zalije typickou červenou barvou jak zahrádkářské kolonie, tak balkony v centru města. Vedle ivančického chřestu, hustopečských mandlí, velkopavlovických meruněk a valtických dýní tak oslaví Břeclav v polovině srpna rajčata a vše s nimi spojené. K ochutnání bude tato svěží zelenina v nejrůznějších podobách – od tradičních studených a teplých pokrmů (rajské omáčky a polévky, saláty, rajčata …

Číst více »

V soutěži o nejlepší ovocný knedlík zazářila pětiletá kuchařka, skončila třetí !

Velké Pavlovice – Meruňky a Břeclavsko patří k sobě.Loni byla úroda meruněk nadprůměrná, protože se jižní Moravě vyhnuly mrazy a byl dostatek vláhy, naopak předloni v květnu pomrzla velká většina úrody. A letos se, vzhledem k brzkému nástupu jara, začalo sklízet o deset dní dříve, než je v průměru obvyklé. Úroda však bude spíše podprůměrná, někde průměrná kvůli suchu či mrazíkům. Ve Velkých Pavlovicích, po kterých se jmenuje i jedna z odrůd meruňky, si toto spojení chtějí vždy začátkem prázdnin …

Číst více »

Valtice budou hostit festival Víno bez hranic

 VALTICE (juh) – Ve dnech 22. – 24. srpna se bude na valtickém zámku konat první ročník mezinárodního festivalu Víno bez hranic/Wein ohne Grenzen. Festival zaměřený na kulturní pohraniční výměnu mezi Českou republikou a Rakouskem si klade za cíl představit široké veřejnosti Lednicko-valtický areál, ale také oblast blízkého pohraničí Dolního Rakouska. Na obou stranách hranice totiž najdeme jedinečnou vinařskou oblast, která kromě špičkového vína nabízí nespočet dalších možností volnočasových aktivit. „Pro uskutečnění našeho projektu jsme si vybrali krásnou turisticko-vinařskou oblast …

Číst více »

Fotonoviny – Festival národů Podyjí

Mikulov – Mikulovský Festival národů Podyjí, který se konal v sobotu, byl příjemným setkáním s vůněmi a chutěmi jídel a pokrmů zblízka i z daleka, a vlastně obrovskou kuchyní pod širým nebem, kde bylo lze na jednom místě ochutnat speciality sousedů blízkých a vzdálených.. foto: frankr

Číst více »

V polovině srpna bude Břeclav rajská

Břeclav – V polovině srpna se v Břeclavi uskuteční pilotní ročník gastronomické akce, která se zaměří na plodinu typickou pro celé Břeclavsko. Ta v půlce léta zalije typickou červenou barvou jak zahrádkářské kolonie, tak balkony v centru města. Vedle ivančického chřestu, hustopečských mandlí, velkopavlovických meruněk a valtických dýní tak oslaví Břeclav v polovině srpna rajčata a vše s nimi spojené. K ochutnání bude tato svěží zelenina v nejrůznějších podobách – od tradičních studených a teplých pokrmů (rajské omáčky a polévky, …

Číst více »

Přijměte pozvání do kuchyně pod širým nebem na mikulovském Festivalu národů Podyjí

MIKULOV (lk) – Mikulovský Festival národů Podyjí je jedinečným setkáním a obrovskou kuchyní pod širým nebem, kde lze na jednom místě pouze jedenkrát v roce ochutnat speciality z téměř celé Evropy. Kulinářský a hudební festival se letos bude konat již popatnácté. Bohatý program a bezmála dvě desítky kuchyní provoní mikulovské Náměstí o víkendu 18.–20. července. Festival začne již v pátek 18. července v 17 hodin veřejnou diskusí (In)tolerance. Na téma Je jinakost problém? budou hovořit starostka Obrnice Drahomíra Mikošová, novinářka …

Číst více »

Metropolí ovocných knedlíků budou v sobotu Velké Pavlovice

PRAHA/VELKÉ PAVLOVICE – Gastronomia Bohemica z.s. a Městský úřad Velké Pavlovice pořádají významnou gastronomickou událost – soutěž O NEJLEPŠÍ OVOCNÝ KNEDLÍK 2014. Soutěž se koná v sobotu 5. července ve Velkých Pavlovicích od 16:00 hod. na zámku v městském ekocentru Trkmanka. Soutěží se o nejlepší ovocný knedlík, tj. není určeno, jaký má být – z jakého těsta, čím naplněný. Akce je sice pořádána v době meruňkobraní, pořadatelé však záměrně povolují předložit porotě vzorky s jakoukoliv ovocnou náplní. Dokonce je jedno, …

Číst více »