Gastronomie

Maxijedlík nemá s udržením váhy problémy

Rozhovor týdne s Jaroslavem Němcem – Maxijedlíkem MIKULOV – Také při letošním Pálavském gulášfestu neměl v soutěži jedlíků konkurenci Jaroslav Němec z Bystrého. Přestože se sám označuje za maxijedlíka, jeho postava rozhodně neodpovídá představě o novodobém Otesánkovi.  Jak to děláte, že máte figuru, kterou by člověk u maxijedlíka nečekal? Jezdím denně na kole, ale spíš to bude dědičné. Můžu toho seprat kolik chci a neztloustnu, pořád se držím na nějakých 85 kilech. Máme dědičné to, že jsme hubení a máme hubené nohy, …

Číst více »

Svatomartinský Mikulov bude plný mladého vína, husích specialit a zábavy

Mikulov – Od 7. do 17. listopadu ožije Mikulov bohatým programem. Pro návštěvníky jsou připraveny dny mladého vína a husích specialit, ale také zábavy a kultury. Město zaplní svatomartinský jarmark, přijedou doboví umělci s kočovnou společností, představí se dětské pouliční divadlo a otevřou se památky, které již ukončily turistickou sezónu. Program začíná v pátek 7. listopadu Svatomartinskou dílnou v městské knihovně a křtem knihy Vydáno v Mikulově, který se chystá na zámku. Večer pak členové Divadla U Hasičů zahrají v městském …

Číst více »

A výsledky Gulášfestu? Nejlepší guláše vaří U Slunečnice

Mikulov –  Pálavský gulášfest se konal letos již po sedmé. Do areálu hotelu Zámeček se sjeli domácí i zahraniční profesionální i amatérští kuchaři, aby navařili guláše rozličných chutí. „Letos vařilo dvacet tři týmů v třiceti šesti kotlích. Desítka týmů na poslední chvíli účast odřekla, zalekla se počasí. Ale i tak byla akce podle ohlasu návštěvníků opět vydařená. Lidé se bavili a kolem druhé po poledni už byly u všech stánků guláše vyjedené,“ řekl organizátor akce Josef Ševčík. Řád zlaté vařečky …

Číst více »

Na Gulášfestu nedal vítěz v soutěži jedlíků svým soupeřům sebemenší šanci

MIKULOV – U hotelu Zámeček v sobotu voněly desítky gulášů a tísnily se tisíce návštěvníků z celé republiky i ze zahraničí Přijely totiž na 7. ročník Pálavského gulášfestu! O voňavé pokrmy se jim postaralo 21 kuchařských týmů, které od rána připravovaly ve svých kotlích nejrůznější guláše. Porota nakonec Řádem zlaté vařečky a krásným broušeným pohárem ocenila guláš týmu Slunečnice Hostinec. Hodnotil se také vzhled stánku a zde se nejvíce líbili kuchaři s názvem Oleo Mexicano. Žízeň mohli návštěvníci hasit také letošním …

Číst více »

V sobotu v Mikulově opět zavoní guláše

MIKULOV  – Pálavský gulášfest, největší akce svého druhu v Česku, s mezinárodní účastí se uskuteční již tuto sobotu. A těší se všichni příznivci gulášů, mladých vín a dobré zábavy. Areál mikulovského Hotelu Zámeček se opět stane dějištěm Pálavského gulášfestu, na kterém se sejdou gulášoví mistři, amatéři i profesionálové. Již posedmé se budou kuchařské týmy u kotlů ucházet o přízeň odborné poroty i návštěvníků. „Do kulinářského klání se už přihlašují osvědčení závodníci, ale mám tu i nováčky. Věřím, že guláše budou opět …

Číst více »

Kulinářský maraton „KDO S KOHO“

Mikulov – Kulinářský maraton „KDO S KOHO“ probíhá v mikulovské Galerii U Ní pokračuje jedenáctým kolem. Tentokrát jsou tématem „Nakládané houbičky“. Každý čtvrtek od 17.00 hodin probíhá kuchařské klání, kterého se může zúčastnit kdokoli z vás, ať už jako soutěžící nebo degustátor. Tři nejlepší recepty budou vždy uvedeny v kuchařce Galerie U Ní a autor vítězného vzorku si krom dobrého pocitu odnese i hodnotnou cenu. Více informací naleznete na stránce facebook.com/GalerieUNi nebo v galerii. Do soutěží se můžete hlásit pomocí …

Číst více »

Královský košt v Hustopečích nebo běh za burčákem v Bořeticích

Běh za bořetickým burčákem Bořetice Již 14. ročník této akce úspěšně spojuje sport, víno, burčák a zábavu. Přijeďte si 11. října zaběhnout desetikilometrovou trasu zakončenou ochutnávkou vín z Modrých Hor. Začátek ve 12 hodin. Královský košt v Hustopečích Velká degustace medailových vín soutěže Král vín České republiky 2014 se uskuteční 25. října v Hotelu Centro od 18 do 23 hodin. Vstupném 600 Kč. Víno, dýně a burčák v Moravské Nové Vsi Vinařství Tomanovi a Penzion Selský dvůr připraví na sobotu …

Číst více »

Lidé ochutnali sýry i máslo

Mikulov – O víkendu se v Mikulově konal druhý ročník Festivalu Sýr 2014. Přijela více jak desítka sýrařů z Čech, Moravy i ze Slovenska. Lidé ochutnali ovčí, kozí i kravské sýry z rodinných farem, velký zájem byl o ručně ztloukané máslo i slovenské klobásy. Pořadatelé z konvivia Slow Food Pálava nezapomněli ani na pivo a víno, které se snoubí se sýrem. V sobotu také probíhala Národní soutěž malých sýrařů, kde odborná porota hodnotila na padesát vzorků rozličných sýrů. Festival Sýr …

Číst více »

Dýně se zdobily, jedly i koulely

VALTICE (sln)  – Hlavní město vína se už tradičně druhý zářijový víkend mění v hlavní město dýní. Zdejší  Dýňobraní je dokonce zapsáno v české knize rekordů. Právě u Valtického Podzemí byl před lety  ustanoven a posléze i překonán český rekord v počtu vyřezaných tykví. Tehdy se jich na jednom místě shromáždilo 1.023. Letošní novinkou byla ochutnávka dýňových frgálů a taky nefalšovaná pikantní africká dýňová polévka. „Letos jsem opakovaně navštívil Afriku. Jsem velký ochutnávač místních specialit a tamější dýňová polévka mi …

Číst více »

Italská kuchyně mi přirostla k srdci, říká Marcel Ihnačák

 BŘECLAV – Tvář šéfkuchaře Marcela Ihnačáka znají Břeclavané z televize nebo z letáků jednoho supermarketu. Nyní se s ním možná setkají v nově otevřené italské restauraci Port Restaurant, která vznikla z původní restaurace Hotelu Imos a s níž spolupracuje Čím bude Port Restaurant zajímavý? Rozhodli jsme se pro italskou prvotřídní kuchyni. Budeme dbát na čerstvost surovin, oslovíme regionální producenty masa i zeleniny. Nebudeme vozit mrazené maso odněkud z Brazílie, napíchané rychlosolí, ale chceme mít čerstvé maso od našich dodavatelů. Snažíme se …

Číst více »