V soutěži o nejlepší ovocný knedlík zazářila pětiletá kuchařka, skončila třetí !

Velké Pavlovice – Meruňky a Břeclavsko patří k sobě.Loni byla úroda meruněk nadprůměrná, protože se jižní Moravě vyhnuly mrazy a byl dostatek vláhy, naopak předloni v květnu pomrzla velká většina úrody. A letos se, vzhledem k brzkému nástupu jara, začalo sklízet o deset dní dříve, než je v průměru obvyklé. Úroda však bude spíše podprůměrná, někde průměrná kvůli suchu či mrazíkům. Ve Velkých Pavlovicích, po kterých se jmenuje i jedna z odrůd meruňky, si toto spojení chtějí vždy začátkem prázdnin připomínat gastronomickou akcí – Velkopavlovické meruňkobraní. A byli by rádi, kdyby se stala akcí tradiční stejně jako soutěž O nejlepší ovocný knedlík.

Klání se za účasti odborníků, novinářů, fotografů a široké veřejnosti uskutečnilo začátkem měsíce v městském ekocentru Trkmanka. Podle slov starosty města Ing. Pavla Procházky již nelze spoléhat na to, že tradice kraje, který se meruňkami a vínem proslavil, bude sama od sebe pokračovat dál. Meruňky se v naší kuchyni stávají už skoro vzácností, jsou také náročné na pěstování a na některých zahradách je dnes již nespatříte. „Je-li potřeba podpořit jejich producenty, ve velkém i ty drobné, je nezbytné pro to také něco udělat. Třeba umět náležitě propagovat, přitáhnout vkusným způsobem pozornost gurmánů, maminek, zpracovatelů, potravinářů, obchodníků. I to je důvod, proč město aspiruje stát se metropolí ovocných knedlíků,“ vysvětlil.

O nejlepší ovocný knedlík se soutěžilo celkem jednoduše a tak, aby příležitost dostal opravdu každý: profesionálové i amatéři. Nebylo určeno, jaký má být – z jakého těsta, jakým ovocem naplněný. Dokonce bylo jedno, zda půjde o ovoce čerstvé, či již kompotované, sušené, nebo mražené. Kreativitě se meze nekladly, i když aktéři tušili, že meruňkových knedlíků bude nejvíce. Těsta byla rozmanitá, dokonce i z pohankové mouky, což bylo zejména pro zastánce zdravé výživy a inovací vítanou obměnou.
Soutěž byla tedy přístupná všem kuchařům, kteří se přihlásili, studentům gastronomie, školním kuchařkám, hospodyňkám, které rády vaří… Také se neplatilo žádné startovné. Jedinou podmínkou bylo dodat do sobotní 13. hodiny soutěžní vzorek knedlíků do zmíněného ekocentra Trkmanka. Tam pak zasedla sedmičlenná porota v čele s Ing. Janou Sombergerovou, MBA, fundovanou odbornicí a profesionální sommeliérkou, a ochutnávala a hodnotila. Knedlíky se porotě podávaly teplé, nahřívané v konvektomatu, a každý soutěžící je mohl servírovat, doplnit a posypat čím a jak uznal za vhodné. Samotná distribuce vzorků k porotě pak byla zcela anonymní, aby se zachovala objektivita při rozhodování.

A kdo tedy zvítězil? V Soutěži o nejlepší ovocný knedlík 2014 vyhrál klasický český kynutý knedlík plněný malinami. Jeho autorem byl kuchař-amatér Zdeněk Kupec, reprezentující pražskou cukrárnu Václavská pasáž. Získal 123 bodů ze 140 možných, porazil tím další soutěžící z celé ČR. Překvapení ze svého umístění komentoval skromně: „Prostě jsem to zkusil, o vítězství jsem vůbec nepřemýšlel, tím více je to příjemné a mám z toho radost.“ Kynutých knedlíků bylo z 23 hodnocených vzorků nakonec vůbec nejvíce, celkem 12. A obsadily i příčky nejvyšší. Naprostým překvapením bylo místo třetí. To získala teprve pětiletá Ella Suchánková z Brna s knedlíkem plněným nektarinkami s karamelem. Bronz pro tuto velmi šikovnou malou kuchařinku je nejlepším důkazem, že porota dostávala vzorky k posouzení naprosto „nepodepsané“, rozhodovala opravdu jen chuť a kvalita. Nejlepšímu meruňkovému knedlíku uteklo vítězství o stupínek – vzorek skončil až čtvrtý.Ti úplně nejlepší vyhráli zájezd a současně byli oceněni diplomem a kuchařkou vydanou pod taktovkou Gastronomia Bohemica. Odměněn pamětním diplomem ale byl nakonec každý, kdo se soutěže zúčastnil. A zbylých soutěžních knedlíků, které nezkonzumovala porota, se nakonec ujala veřejnost přítomná na meruňkobraní.

merunky4

„Cílem z. s. Gastronomia Bohemica (GaBo) je propagace regionálních potravin, regionální gastronomie a regionálního cestovního ruchu. Myslím si, že v naší nové soutěži se umocňují právě všechny tyto aspekty,“ vysvětlil smysl projektu Ing. Pavel Franěk, prezident z. s. Gastronomia Bohemica. A navíc – český knedlík má podle něj svoji dlouhou tradici. Ve své podobě, tedy šišky, byl znám již v devátém století a stal se typicky českou přílohou, která je naprosto nezaměnitelná. I proto je vyhledávaný turisty. „Ale především je navýsost místním pokrmem a zaslouží si svoji pozornost, čest i slávu,“ řekl Pavel Franěk.prezident z. s. Gastronomia Bohemica, který spolu s Městským úřadem Velké Pavlovice celou akci pořádal.

Eva Brixi (redakčně kráceno)

Odkaz na videoreportáž slovenské rtvregion.sk:

http://www.tvregion.tv/sk/archiv/movie/bojuju-za-vlastne-merunky

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Na hony chodí kromě myslivců také policisté

BŘECLAVSKO: Jihomoravští policisté i tento víkend vyrazili do terénu, aby zkontrolovali, zda myslivci dodržují v …