Partnery Rajské Břeclavi jsou i břeclavské restaurace

Břeclav – V polovině srpna se uskuteční pilotní ročník gastronomické akce, která se zaměří na plodinu typickou pro celé Břeclavsko. Ta v půlce léta zalije typickou červenou barvou jak zahrádkářské kolonie, tak balkony v centru města. Vedle ivančického chřestu, hustopečských mandlí, velkopavlovických meruněk a valtických dýní tak oslaví Břeclav v polovině srpna rajčata a vše s nimi spojené.

K ochutnání bude tato svěží zelenina v nejrůznějších podobách – od tradičních studených a teplých pokrmů (rajské omáčky a polévky, saláty, rajčata na grilu, s těstovinami i v guláši…) přes sušená a nakládaná rajčata až po netradiční a národní pochutiny (rajčatové špízy, romské golubky, ostré chilli con carne, alkoholické i nealkoholické koktejly atd.). K ochutnání bude také pečivo, těstoviny či sýry s rajčaty. Ke koupi a ochutnávce bude hned několik druhů rajčat.

rajcata web

V rámci doprovodného programu dojde na živou hudbu, tematické přednášky, výstavu kuchařek či promítání filmu. Tohle všechno se odehraje v sobotu 16. srpna 2014 od 9 do 16 hodin v ulici u synagogy. Vstup bude volný.

Jedním z hlavních partnerů akce je břeclavský ráj pro všechny gurmety, BV Gurmet Morava s.r.o. – vinotéka s velkým výběrem sýru a delikates. Na srpnových slavnostech nabídne k ochutnávce nakládaná i sušená rajčata, sýry, těstoviny i francouzské teriny s rajčaty. Díky němu budete moci ochutnat italské, španělské i francouzské delikatesy, na které se u nás stále nedá příliš často narazit.

Dalším břeclavským podnikem, který razí cestu kvalitní gastronomii a nabídne své kulinářské umění na srpnových slavnostech, bude restaurant & kafe Harmonie. Ve svém rajském menu nabídne studenou pikantní polévku gazpacho, salát Caprese s čerstvou bazalkou, mozarellou a olivovým olejem, ostrou rajčatovou salsu, salát ze sušených rajčat a rucoly a zapečené lasagne s rajčatovým ragů, bešamelovou omáčkou a sýrem. Jak se vám takové menu líbí?

Na srpnových slavnostech si na své přijdou i milovníci pikantních jídel. Břeclavská výrobna přírodních chilli omáček Ostro.cz představí rajčata v kombinaci s papričkami ve svém chilli con carne. A zároveň tím pozve na pilotní ročník další břeclavské gastroakce – Chillifestu, jenž propukne 6. září v místním podzámčí.

A propos. Tipnuli byste si, odkud rajče pochází?

Historie toho plodu z čeledi lilkovitých je docela spletitá. Pochází z Mexika a Peru a ve své vlasti byl tomatl, jak jej nazývali Aztékové, velice oceňovaný. Rajče objevil společně s Amerikou Kryštof Kolumbus a do Evropy jej dovezli Hernando Cortés a další španělští konkvistadoři kolonizující Nový svět. Když připlulo ke břehům starého kontinentu, bylo pojmenováno vědeckým jménem Lycopersicon nebo také „ vlčí plod ‘‘, ale přes tuto vědeckou terminologii mu již původní aztécké jméno zůstalo a rozšířilo se i do dalších evropských jazyků. Ve španělštině se tedy setkáváme s výrazem „el tomato‘‘, ve francouzštině „la tomate‘‘, v angličtině „the tomato‘‘. V italských dialektech se původní aztécký název tomatl odráží v různých podobách slova „tomato‘‘

Rajče jako podivnost, dárek i afrodiziakum

Rajče  Evropané pokládali za podivnost, za bizarnost z rostlinné říše, a bylo odsunuto stranou jako určitý „fenomén‘‘, který je nutné nejdříve prostudovat v „zahradách prostých‘‘. Při univerzitě v Bologni byla například již ve druhé polovině 16. století v botanické zahradě lékařské fakulty vyseta semena rajčat. Naproti tomu v zahradách knížat a králů rajče představovalo úžasnou a autentickou atrakci a při „promenades‘‘ dvořanů ve versailleských zahradách Ludvík XIV., král Slunce, ukazoval šlechtičnám v parukách a napudrovaných cicisbei (pánský doprovod šlechtičen) s hrdostí malou rostlinku s drobnými plody žluté a oranžové barvy. Tato rostlina byla tak zvláštní, tak exotická, že byla používána jako elegantní a svůdný cadeau (dárek) nerozhodným dámám, které ještě nevěděly, zda dopřejí pánovi svou milost či nikoli. No ano, a proto mezi mnoha legendami provázejícími dlouhou cestu rajčete nechyběla ani ta o neuvěřitelném afrodisiaku, zasluhujícím důstojné postavení v milostných flirtech. Dnes se nám to může zdát velice kuriozní, ovšem rajče díky svému spojení s láskou vstoupilo do řady evropských jazyků pod synonymy „love apple‘‘, „liebesapfel‘‘ či „pomme d’amour‘‘. Nicméně stejně zakořeněná byla i obecná představa, že rajče je vlastně nesmírně jedovaté a že je tudíž lepší se jeho konzumaci vyhnout. Navzdory těmto protichůdnostem a nekompromisním odsudkům se pěstování rajčat, a to především jako okrasné rostliny, postupně rozšířilo do celé oblasti Středomoří, kde našlo vhodné klima pro svůj růst, zejména v jižní části Itálie. A byl to právě botanik z poloviny 16. století, inspirovaný krásnou zlatavou barvou rajčat, který pro něj vymyslel latinské pojmenování „malum aureum‘‘, které přešlo následně do italštiny, ovšem pod názvem „pomo d’oro‘‘.

Zdroj: La Cucina Italiana, speciál Rajče – jaká vášeň!, léto 2013

 

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Vánoce v duchu RETRA

LEDNICE / Areál Mendelovy univerzity v Lednici  2. 12. 2022 10:00 – 3. 12. 2022 …