Břeclav – V polovině srpna se v Břeclavi uskuteční pilotní ročník gastronomické akce, která se zaměří na plodinu typickou pro celé Břeclavsko. Ta v půlce léta zalije typickou červenou barvou jak zahrádkářské kolonie, tak balkony v centru města. Vedle ivančického chřestu, hustopečských mandlí, velkopavlovických meruněk a valtických dýní tak oslaví Břeclav v polovině srpna rajčata a vše s nimi spojené.
K ochutnání bude tato svěží zelenina v nejrůznějších podobách – od tradičních studených a teplých pokrmů (rajské omáčky a polévky, saláty, rajčata na grilu, s těstovinami i v guláši…) přes sušená a nakládaná rajčata až po netradiční a národní pochutiny (rajčatové špízy, romské golubky, ostré chilli con carne, alkoholické i nealkoholické koktejly atd.). K ochutnání bude také pečivo, těstoviny či sýry s rajčaty. Ke koupi a ochutnávce bude hned několik druhů rajčat.
V rámci doprovodného programu dojde na živou hudbu, tematické přednášky, výstavu kuchařek či promítání filmu.
Vše se odehraje v sobotu 16. srpna 2014 od 9 do 16 hodin v ulici u synagogy. Vstup bude volný.