Gastronomie

David Grandič z Bořetic byl třetí na šampionátu ve filetování lososa

PRAHA  – David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích skončil třetí ve finále 5. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. V soutěži již podruhé zvítězil Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě, druhou příčku obsadil Ondřej Souček z pražské restaurace Ambiente Brasileiro U Radnice. Úkolem soutěžících bylo proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže. Odborná porota hlídala čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště. „Zájem o soutěž …

Číst více »

Festival Sýr 2014 se rychle blíží a poprvé ochutnáme i místní produkci

 MIKULOV (js) – Mikulov bude v září hostit druhý ročník festivalu tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska. Letos se sýrová tržnice na Náměstí otevře 20. a 21. září a nabídne kravské, kozí i ovčí sýry od patnácti malých sýrařů. „Nejvíce potěšující je to, že poprvé budou moci návštěvníci ochutnat i sýry ze dvou nových místních sýráren – z farmy Pálava pod Mušlovem a ze sýrařství Kroupa z Dolních Dunajovic,“ řekl pořadatel festivalu Martin Hrabec. Festival se letos koná také pod …

Číst více »

První ročník Chillifestu se vydařil – rozhovor s pořadatelem akce Petrem Sůkalem

BŘECLAV  – Pálí jako čert. Petr Sůkal ví o chilli papričkách své. Věnuje se jejich pěstování a letos na jejich oslavu uspořádal první Chillifest v Břeclavi. Jak vznikla myšlenka uspořádat Chillifest? Chilli papričky mám rád. Pěstuji je už pět let, jím je, vyrábím z nich chilli omáčku. Pěstuji ty nejpálivější na světě, což jsou momentálně Carolina reaper. Pořadí nejpálivějších papriček se často mění, jak moc jsou tyto pálivé? V podstatě se to protočí každý rok. Ale už je to jen …

Číst více »

Podzámčí rozpálily chilli papričky

BŘECLAV – Břeclav má za sebou první roční Chillifestu, který uspořádal jejich pěstitel Petr Sůkal. Přestože propagace akce probíhala v podstatě jen na sociální síti, sešly se zde stovky milovníků pálivých papriček. Už po 10 hodině dopolední se zažehly ohně pod kotli kuchařů, kteří neváhali a přihlásili se do soutěže Chilli guru. Ve dvě hodiny pak začala degustace uvařených pokrmů. Zapojilo se celkem pět týmů, mety nejvyšší dosáhl tým z Vinařství Skoupil z Velkých Bílovic a jejich chilli con carne. …

Číst více »

V soutěži regionálních potravin uspěly rohlík od Křižáka i višňové víno z Lednice

Brno 31. srpna (ČTK) – Hned dvě ocenění si z dnešních jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně. Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a.s. z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno na prodává Vinařství Chateau Lednice. Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh …

Číst více »

Svátek ledového a slámového vína je tady

LEDNICE – O tomto víkendu se v prostorách zámku Lednice uskuteční čtvrtý ročník soutěže Světový den ledového vína – Ice Wine du Monde 2014. Mezinárodní soutěže ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se letos zúčastní vzorky vinařů ze sedmi zemí. Odbornou část soutěže, která získala mezinárodní renomé i díky přísným pravidlům pro soutěžící vzorky, doplní víkendový Oper Air Festival v prostorách zámeckého parku. Odborné degustace budou i letos probíhat v reprezentativních prostorách zámku Lednice. Komise složená z mezinárodních degustátorů …

Číst více »

Po rajčatech jsou na řadě chilli papričky, chystá se Chillifest

Břeclav – V sobotu 6.září 2014 se v Břeclavi Pod zámkem uskuteční Chilli fest, oslava letošní úrody chilli papriček. Akce pro širokou veřejnost, kde se lidé mohou seznámit s místními výrobci nejrůznějších pochoutek a gastro vychytávek. A pokud budete chtít můžete světu ukázat své kuchařské umění. V rámci Chillifestu připravujeme soutěž o nejoblíbenějšího chilli kuchaře, tzv. Chilli Guru. Soutěž Chilli Guru 2014 Sestavte si váš tým a pojďte s námi do toho. Připravujeme soutěž o nejoblíbenějšího chilli kuchaře, tzv. Chilli …

Číst více »

Kam za vínem a dobrým jídlem ?

HODOVÉ TÚLÁNÍ BULHARY – Spolek vinařů z Bulhar zve v pátek 22. srpna na 6. ročník Hodového túlání po Pulgárských sklepech, které se uskuteční od 11 do 20 hodin. Vstupné 450 Kč zahrnuje možnost volné degustace minimálně pěti vzorků v každém z desíti účastnících se vinařství, degustační sousto, poukázku na odběr vína v hodnotě 100 korun dle svého výběru a skleničku s potiskem jako suvenýr. Akce se koná při tradiční slavnosti hodů, návštěvníci si tak mohou požitek z vína obohatit …

Číst více »

Festival Víno bez hranic ve Valticích a Vídeňský guláš

Valtice – Ve dnech 22. až 24. srpna bude Lednicko-valtický areál patřit všem, kteří mají rádi dobré víno, dobré jídlo a dobrou hudbu jak z Moravy, tak i z Rakouska a co hlavně, dobré lidi kolem sebe. Vídeňský guláš – Fiakergulasch Snad v každé zemi Evropy je mnoho receptů na guláš a tak také Rakušané jich mají několik a dokonce mají Gulaschmuseum. Nejznámější z Rakouských gulášů je Wiener Fiakergulasch. Guláš dostal jméno podle drožek tažených koňmi. Ve Vídni se guláš podává …

Číst více »

Klobáskového krále najdete v Lanžhotě – rozhovor týdne s Miroslavem Hakalou, řezníkem a uzenářem v Lanžhotě

LANŽHOT – Na letošním břeclavském Klobáskobraní zachvátil poháry za všechna tři první místa. Gaston, Plísňová, Hakalíkova, Z udírny, Komínová, Chilli, S medvědím česnekem, bylinková – to jsou jen některé z druhů které připravuje řezník a uzenář Miroslav Hakala z Lanžhota. Jak dlouho v oboru pracujete? Vlastně od vyučení. Firmu jsem založil před sedmi lety, takže se dá říct, že je pořád ještě v plenkách. Je to rodinná firma – pracuji zde s manželkou a se synem, všichni jsme vyučeni v …

Číst více »