Ochutnejte Břeclavsko

Do Grandu se vrací pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se představuje.

Břeclav – Po znovuzprovoznění břeclavského zámeckého pivovaru a návratu piva značky Podlužan, se v Břeclavi v letošním roce stala další neméně významná událost. V sálu bývalého hotelu Grand byl v pondělí otevřen první břeclavský minipivovar Frankies . Je to událost, která potěší milovníky dobrého piva nejen v Břeclavi, ale i v širokém okolí. U jeho zrodu stáli dva kamarádi, Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Zatímco Adam Jonáš je v pivovaru sládkem, Štěpán Přikryl řídí jeho chod. Ještě před slavnostním otevřením …

Číst více »

Kam za vínem, burčákem, na vinobraní, ……. s Mercedesem !

 Hudbobraní & Burčáky                                                                                                                                                           …

Číst více »

AWC Vienna přinesla našim vinařům 13 medailí

Vídeň – Celkem 13 ocenění si přivážejí velkopavlovičtí vinaři z rakouské metropole. Tam se letos již podvanácté konala největší světová soutěž vín AWC Vienna. Mezi úspěšné velkopavlovické vinařství patří Šlechtitelská stanice vinařská a.s. se dvěma stříbrnými medailemi za Tramín červený 2013 a Zweigeltrebe 2012 a VINIUM a.s. s diplomem za Rulandské modré 2012. Exelentní úspěch ale zažívá Vinařství V & M Zborovský, které si z Vídně přiváží 3 zlaté medaile za Rulandské bílé 2013, Pálava 2013 a Rulandské šedé, 6 stříbrných …

Číst více »

Lidé ochutnali sýry i máslo

Mikulov – O víkendu se v Mikulově konal druhý ročník Festivalu Sýr 2014. Přijela více jak desítka sýrařů z Čech, Moravy i ze Slovenska. Lidé ochutnali ovčí, kozí i kravské sýry z rodinných farem, velký zájem byl o ručně ztloukané máslo i slovenské klobásy. Pořadatelé z konvivia Slow Food Pálava nezapomněli ani na pivo a víno, které se snoubí se sýrem. V sobotu také probíhala Národní soutěž malých sýrařů, kde odborná porota hodnotila na padesát vzorků rozličných sýrů. Festival Sýr …

Číst více »

Z 1.000 nejlepších vín je 13 z Břeclavska

BŘECLAVSKO – Podobně jako gurmáni listují michelinským průvodcem, mají i milovníci vína svou věhlasnou publikaci s názvem 1.000 Vins du Monde (1.000 vín světa). Prestižní průvodce těmi nejlepšími víny světa  každoročně dokazuje, že moravská a česká vína mezi světovou elitou nemohou chybět. Profesionální degustátoři, kteří tisícovku nejlepších vín vybírají, zařadili i letos do vinařské síně slávy 26 moravských vín. Rovná polovina z nich pochází z Břeclavska. Hned trojí zastoupení má Vinařství Horák z Vrbice (Pálava, výběr z hroznů 2013, Ryzlink …

Číst více »

Kam o víkendu za dobrým vínem ? Možností je hodně.

Vinařská stezka 2014 PAVLOV – 11. ročník netradiční vinařské akce Vinařská stezka 2014 v Pavlově je určen pro všechny, kteří mají rádi Pálavu, lahodná vína a dobrou zábavu. V pátek 19. září od 20 hodin proběhne degustace místních vín ve vinném sklepě Hotelu Pavlov. V sobotu od 11 do 14 hodin budou mít návštěvníci možnost ochutnat v kulturním domě v Pavlově soutěžní vína. Poté se bude od 14 do 18 hodin konat degustační soutěž, kdy soutěžící obdrží degustační lístek s …

Číst více »

Hradecký pohár má Kolby

HRADEC KRÁLOVÉ – Šampionem 8. ročníku soutěže vín Vinum Gradecense – Hradecký pohár vína se stal Ryzlink rýnský z pouzdřanského vinařství Kolby. Přední degustátoři z celé České republiky pod vedením Jana Stávka hodnotili 290 vín z Česka a z dalších patnácti zemí. Absolutním šampionem soutěže se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2009 z vinařství Kolby. Šampionem bílých vín byl vyhodnocen Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2013 z BMVinařství ve Tvrdonicích. Šampionem červených vín se stala Frankovka, pozdní sběr 2012 z vinařství …

Číst více »

Vydejte se do Falkensteinu za vínem, uměním a pohodou

FALKENSTEIN  – Užijte si příjemný vinný podzim kousek za hranicemi, v rakouském Falkensteinu. Slavnost Víno – Umění – Kultura se uskuteční ve Falkensteinu o víkendu 19.-21. září. V pátek od 19 hodin, v sobotu od 13 hodin a v neděli od 12 hodin. Milovníci vína jsou znalci a požitkáři. Tento názor se odráží i v regionu Laa a okolí. Lidé, kteří zde žijí, usilují o harmonii a ctí tradice – protože vědí, že tyto jsou pro dobré víno stejně důležité …

Číst více »

Dýně se zdobily, jedly i koulely

VALTICE (sln)  – Hlavní město vína se už tradičně druhý zářijový víkend mění v hlavní město dýní. Zdejší  Dýňobraní je dokonce zapsáno v české knize rekordů. Právě u Valtického Podzemí byl před lety  ustanoven a posléze i překonán český rekord v počtu vyřezaných tykví. Tehdy se jich na jednom místě shromáždilo 1.023. Letošní novinkou byla ochutnávka dýňových frgálů a taky nefalšovaná pikantní africká dýňová polévka. „Letos jsem opakovaně navštívil Afriku. Jsem velký ochutnávač místních specialit a tamější dýňová polévka mi …

Číst více »

Italská kuchyně mi přirostla k srdci, říká Marcel Ihnačák

 BŘECLAV – Tvář šéfkuchaře Marcela Ihnačáka znají Břeclavané z televize nebo z letáků jednoho supermarketu. Nyní se s ním možná setkají v nově otevřené italské restauraci Port Restaurant, která vznikla z původní restaurace Hotelu Imos a s níž spolupracuje Čím bude Port Restaurant zajímavý? Rozhodli jsme se pro italskou prvotřídní kuchyni. Budeme dbát na čerstvost surovin, oslovíme regionální producenty masa i zeleniny. Nebudeme vozit mrazené maso odněkud z Brazílie, napíchané rychlosolí, ale chceme mít čerstvé maso od našich dodavatelů. Snažíme se …

Číst více »