Ochutnejte Břeclavsko

Lednické lázně v sobotu zvou na vinobraní

 LEDNICE  – V sobotu 20. září se uskuteční před lázeňským domem Perla již tradiční Lázeňské vinobraní spojené s řemeslným jarmarkem a bohatým programem. Ve 13 hodin bude otevřen jarmark a představí se lidový vypravěč Karel Kopřiva z Milotic. Pak se můžou diváci zaposlouchat do netradičního Modrého cimbálu Romana Veverky. V 15 hodin je připraven program pro děti a to Pohádka o pejskovi a kočičce v podání Divadla Úsměv z Brna. Dále bude následovat folklorní program v podání folklorního souboru Jelenec …

Číst více »

David Grandič z Bořetic byl třetí na šampionátu ve filetování lososa

PRAHA  – David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích skončil třetí ve finále 5. ročníku MAKRO Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. V soutěži již podruhé zvítězil Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě, druhou příčku obsadil Ondřej Souček z pražské restaurace Ambiente Brasileiro U Radnice. Úkolem soutěžících bylo proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže. Odborná porota hlídala čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště. „Zájem o soutěž …

Číst více »

Festival Sýr 2014 se rychle blíží a poprvé ochutnáme i místní produkci

 MIKULOV (js) – Mikulov bude v září hostit druhý ročník festivalu tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska. Letos se sýrová tržnice na Náměstí otevře 20. a 21. září a nabídne kravské, kozí i ovčí sýry od patnácti malých sýrařů. „Nejvíce potěšující je to, že poprvé budou moci návštěvníci ochutnat i sýry ze dvou nových místních sýráren – z farmy Pálava pod Mušlovem a ze sýrařství Kroupa z Dolních Dunajovic,“ řekl pořadatel festivalu Martin Hrabec. Festival se letos koná také pod …

Číst více »

První ročník Chillifestu se vydařil – rozhovor s pořadatelem akce Petrem Sůkalem

BŘECLAV  – Pálí jako čert. Petr Sůkal ví o chilli papričkách své. Věnuje se jejich pěstování a letos na jejich oslavu uspořádal první Chillifest v Břeclavi. Jak vznikla myšlenka uspořádat Chillifest? Chilli papričky mám rád. Pěstuji je už pět let, jím je, vyrábím z nich chilli omáčku. Pěstuji ty nejpálivější na světě, což jsou momentálně Carolina reaper. Pořadí nejpálivějších papriček se často mění, jak moc jsou tyto pálivé? V podstatě se to protočí každý rok. Ale už je to jen …

Číst více »

Kam za vínem? Začínají vinobraní.

Mikulov 12. – 14. září Národní soutěž vín – Mikulovská podoblast Místo: sál mikulovského zámku Výstava vín s názvem Národní soutěž vín – Mikulovská podoblast se koná v Mikulově.  Degustace více než 400 vzorků vín mikulovské podoblasti, která se ucházejí o titul Salonu vín ČR ve Valticích. K poslechu bude hrát cimbálová muzika. Přichystáno bude i drobné občerstvení.  Mikulov 12. – 14. září Pálavské vinobraní Místo: Náměstí, amfiteátr, zámek, zámecká zahrada, ul. Kapucínská V Mikulově se koná Pálavské vinobraní, festival vín, gastronomie …

Číst více »

Valtičtí zvou na Dýňobraní

VALTICE  – Akce, která Valtické Podzemí zapsala do českých rekordů díky počtu vyřezaných dýní na jednom místě se uskuteční od pátku 12. září do soboty 13. září. Přijeďte si i vy vyzdobit svoji tykev a vezměte rodinu i přátele, o dobrou náladu rozhodně nebude nouze. Kulturní program bude připraven pro všechny věkové kategorie. Můžete si vyřezat svou dýni, ochutnat chlazené burčáky z Burčákomatu a vína Lednicko-valtického areálu. Chybět nebude ani Volba Miss Dýňobraní 2014 a mistrovství ČR o nejchutnější dýňovou …

Číst více »

Podzámčí rozpálily chilli papričky

BŘECLAV – Břeclav má za sebou první roční Chillifestu, který uspořádal jejich pěstitel Petr Sůkal. Přestože propagace akce probíhala v podstatě jen na sociální síti, sešly se zde stovky milovníků pálivých papriček. Už po 10 hodině dopolední se zažehly ohně pod kotli kuchařů, kteří neváhali a přihlásili se do soutěže Chilli guru. Ve dvě hodiny pak začala degustace uvařených pokrmů. Zapojilo se celkem pět týmů, mety nejvyšší dosáhl tým z Vinařství Skoupil z Velkých Bílovic a jejich chilli con carne. …

Číst více »

Burčáková sezóna začala aneb Kam o víkendu za vínem a burčákem

Burčák a cimbálka VALTICE – Valtické podzemí zve 5. – 6. září na tradiční akci Burčáky a cimbálová muzika. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku prvních burčáků z burčákomatů a vín z Lednicko-valtického areálu za doprovodu cimbálové muziky. Na programu bude také volba Miss Burčák.  Hornobojanovské vinobraní HORNÍ BOJANOVICE – V sobotu 6. září se koná Hornobojanovské vinobraní, na kterém vystoupí velký počet dětských, ženských a mužských sborů, cimbálka a dechová hudba. Návštěvníci areálu volného času se mohou těšit na …

Číst více »

Šebesta: Úroveň vín byla letos neskutečná

LEDNICE – Přestože se tentokrát soutěže IceWine de Monde zúčastnilo o něco méně vzorků vín než v minulých letech, byl prezident soutěže Jakub Šebesta s letošním ročníkem spokojený.  Jaké byly počty soutěžních vzorků v dosavadních čtyřech ročnících? Oscilujeme mezi 85 a 69 vzorky. Naší snahou je docílit stovku, nebo trošíčku nad sto. Ale víc už neočekáváme. Jsou to speciální vína a to hodnocení je opravdu náročné. Takové víno se otvírá pomalu a pouze opravdový znalec v něm dokáže hledat. A …

Číst více »

V soutěži regionálních potravin uspěly rohlík od Křižáka i višňové víno z Lednice

Brno 31. srpna (ČTK) – Hned dvě ocenění si z dnešních jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně. Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a.s. z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno na prodává Vinařství Chateau Lednice. Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh …

Číst více »