Marcel Ihnačák a provozní Port Restaurantu Hana Miškeříková Foto: Milan Blažek

Italská kuchyně mi přirostla k srdci, říká Marcel Ihnačák

 BŘECLAV – Tvář šéfkuchaře Marcela Ihnačáka znají Břeclavané z televize nebo z letáků jednoho supermarketu. Nyní se s ním možná setkají v nově otevřené italské restauraci Port Restaurant, která vznikla z původní restaurace Hotelu Imos a s níž spolupracuje

Čím bude Port Restaurant zajímavý?

Rozhodli jsme se pro italskou prvotřídní kuchyni. Budeme dbát na čerstvost surovin, oslovíme regionální producenty masa i zeleniny. Nebudeme vozit mrazené maso odněkud z Brazílie, napíchané rychlosolí, ale chceme mít čerstvé maso od našich dodavatelů. Snažíme se posunout servis trochu dál než jsou lidé v tomto regionu zvyklí. Nechceme nabízet jídla, která si každý může snadno připravit doma. Chceme nabízet inspirativní jídlo, budeme spojovat různé druhy zeleniny s různými masy, aby lidé měli možnost ochutnat něco nového. Všechno jídlo bude vytvořeno v naší kuchyni, budeme péct i vlastní chleba a všechny těstoviny budou vyrobeny podomácku, ručně. Aspoň si kuchaři posílí i svaly na rukách. Budeme mít také vynikající dezerty domácí výroby. Výběr víno má na starosti Libor Nazarčuk, takže to bude určitě také pecka. Budou tu jak italská, tak moravská vína.

 Co vás vedlo k tomu, že jste začal spolupracovat s touto restaurací?

Zdejší tým je také jedním z důvodů, proč jsem tady – šéfkuchař David Zbranek, provozní Hana Miškeříková i ředitel Josef Bendl mi sedli nejen jako budoucí kolegové, ale i jako lidé. Chtěli jsme vyplnit mezeru. V Břeclavi je možná 30 restaurací na jedno kopyto, které se opičí jedna po druhé i v nabídce jídel. My chceme být trošku jiní. To se promítne i do denních meníček. Budeme se snažit, aby tady lidé za své peníze dostali nejen jídlo, ale hlavně zdravé jídlo. To je obrovský rozdíl. Hodně lidí si myslí, že dobře najezení jsou tehdy, když se nemohou zvednout ze židle a jsou nacpaní k prasknutí. U nás musí lidé odcházet v dobré kondici. Nebudou menší porce, ale budeme se věnovat spíš kvalitě.

 Proč jste vybral právě italskou kuchyni?

Už asi šest let dělám kurzy vaření italské kuchyně. Rok jsme pracoval u Jamieho Olivera, kde jsem se setkal s velmi dobrým člověkem, Gennarem Contaldem. Padli jsme si do oka, on mi dal školu a mně italská kuchyně přirostla k srdci. Nedělám tradiční italské recepty jako boloňské špagety nebo milánské lasagne, ale dotvářím jídlo podle mého vkusu v italském duchu.

 Budete se i nadále podílet na chodu restaurace?

Chtěl bych chodit pravidelně do kuchyně a občas se ukázat i hostům. Abych dostal i nějakou zpětnou vazbu. Chtěli bychom časem získat skupinu štamgastů, kteří se sem budou rádi vracet kvůli celkové atmosféře, jídlu i servisu.

 Kvalitní potraviny, italská kuchyně. Jaké budou ceny?

Nebudeme levní, ale ani drazí. Ceny jídla budou přiměřené k cenám nakupovaných surovin. Lidé, kteří tady pracují déle, z toho možná mají smíšené pocity. Nejsou si jistí, jestli se například prodá rizoto za 200 korun. Ale když bude z pravé svíčkové, která nebyla nikdy zmrazená, tak se to nedá prodávat pod cenu. Nechceme prodávat pod cenou, ale ani nikoho okrádat. Našim přáním je, když si někdo za jídlo zaplatí, tak aby to stálo za to a lidé to ocenili. Nejde o luxusní restauraci jen pro lidi s vysokým příjmem, ale je to pro všechny. I ti, co mají trochu míň peněz, se tu mohou dobře najíst. Než si dát někde v okolí nepodařené menu za sto korun, tak si myslím, že se vyplatí si dát u nás třeba domácí těstoviny do 150 korun.

 

 

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Na hony chodí kromě myslivců také policisté

BŘECLAVSKO: Jihomoravští policisté i tento víkend vyrazili do terénu, aby zkontrolovali, zda myslivci dodržují v …