Gastronomie

V Pohořelicích budou v sobotu koštovat kysané zelí

POHOŘELICE (juh) – Již potřinácté se v Pohořelicích bude konat košt kysaného zelí. Již 13. ročník oblíbené akce se bude konat v sobotu 31. ledna v sále radnice v Pohořelicích. Bodování s možností divácké účasti proběhne od 15 hodin, vyhlášení výsledků se uskuteční v 17 hodin. Nejlepší vzorky budou ohodnoceny cenami. Bohaté občerstvení zajištěno. Od 14 hodin bude hrát Cimbálová muzika Ponava s primášem Ivo Farkašem, vystoupí také dětský folklorní soubor Rozmarýnek pod vedením manželů Janičatových a žáci Odborného učiliště …

Číst více »

Restaurace U Tlustých je nejoblíbenější restaurací Jihomoravského kraje pro rok 2014

Lednice – Soutěž, jejímž vyhlašovatelem se pro rok 2014 stala Asociace hotelů a restaurací České republiky, probíhala od května do konce listopadu na webu www.restaurant-tip.cz, kde soutěžící udělovali svůj hlas jedné až třem oblíbeným restauracím. Vybírat mohli z více než 280 nabídnutých restaurací a zároveň měli možnost připojit tip na svůj oblíbený podnik a hlasovat pro něj. V prvním ročníku rozhodlo o vítězích v jednotlivých krajích ČR a o vítězi celkovém téměř 5000 hlasů. V rámci Jihomoravského kraje restaurace U …

Číst více »

Škvarky v sobotu před vernisáží provoněly Dvůr

Břeclav – Historiky první minifestival sádla v Břeclavi se uskutečnil v sobotu ve Dvoře. Po druhé hodině se nakrájené kousky sádla vsypaly do roztopeného kotle a za hodinu už z něho pořadatelé lovili hotový produkt. Nutno říct, že čerstvé škvarky chutnaly znamenitě a sobotní pochmurné odpoledne rozjasnily. Bohužel již za chvíli všechny zmizely v žaludcích spokojených návštěvníků. Po ty, kteří se opozdili, zbyla cena útěchy v podobě chleba s čerstvě vyškvařeným sádlem, lehce posypaným cibulkou. A odpolední vernisáž hodonínských výtvarníků …

Číst více »

Moravské müsli aneb Minifestival sádla ve Dvoře

Břeclav – Minifestival sádla asi bude mít republikovou premiéru v Břeclavi. Na sobotní odpoledne pro vás budou připraveny na venkovním dvorku v denním baru Dvůr čerstvé škvarky.  A v nabídce bude i chleba se sádlem a jarní cibulkou a možná i se škvarkovou pomazánkou. Pořadatelé upozorňují: Teplé oblečení s sebou. Všechny věci z kotle budou obsahovat alergen vepřového masa 😉

Číst více »

Tříkrálová degustace a zabijačka

ZAJEČÍ (juh) – O nadcházejícím víkendu vás ve Vinařství U Kapličky čeká pravá moravská zabijačka s degustací mladých vín. V pátek bude v Moravském sklepě připravena ochutnávka mladých vín za doprovodu cimbálové muziky. Restaurace Retro gril nabídne Tříkrálové menu, samozřejmě také s mladými víny. Totéž čeká na návštěvníky vinařství i v sobotu, kdy se navíc na nádvoří vinařství uskuteční pravá moravská zabíjačka s domácími specialitami přímo od řezníka, který navíc i zazpívá. Tříkrálové menu s mladými víny i zabijačkové speciality …

Číst více »

Zpestřete svůj silvestrovský večer oblíbenými drinky

Novoroční punč Na 4 sklenice punče budete potřebovat: 3,5 dl vody nebo slabého čaje, 100 g cukru, 1 a půl pomeranče, půl citronu, 1 ks hřebíčku, kousek celé skořice, 1 dl rumu, 2,5 dl červeného vína Nejdříve si do hrnce dáme vodu nebo čaj, nastrouhanou pomerančovou a citrónovou kůru, cukr, hřebíček a skořici a necháme pět minut vařit. Poté směs scedíme do jiné nádoby, přidáme víno a znovu necháme projít varem. Pak hrnec odstavíme, přidáme šťávu z pomeranče a citronu, …

Číst více »

Vánoční inspirace pro kuchaře a kuchařky

Z kuchyně našich babiček Houbový kuba 250 g krup – lámanky, 2 lžíce vepřového sádla, česnek, cibule, sůl, 200 g sušených hub, kmín, pepř, majoránka Postup: Kroupy uvaříme v osolené vodě. Po uvaření propereme ve studené vodě. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a česnek, poté přidáme kmín a namočené houby. Po orestování hub přidáme propláchnuté krupky a přidáme majoránku. Důkladně promícháme a dáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C po dobu 15 až 20 …

Číst více »

Malování perníků v Galerii Reistna ve Valticích.

Valtice – Vánoce, Vánoce přicházejí…..a co by byly Vánoce bez tradičních perníčků, které nezaměnitelně patří k vánočním svátkům. Medové vánoční perníčky přináší svojí rozmanitostí zdobení a tvarů mnoho radosti především dětem. V předvánočním čase, od pátku 19. do neděle 21.12.2014 vám perníkářky Regina Schneiderová a Markéta Dovrtělová předvedou v Galerii Reistna ve Valticích nejen svou vlastní tvorbu, ale hlavně si můžete namalovat svůj vlastní perníček a užít to prastaré pouto pojící generace za generací (obzvlášť pokud vám asistují vaši malí pomocníci) a …

Číst více »

Vinaři nabídnou mladá vína a zabijačkové speciality

TÝNEC – Milovníci zabijačkových dobrot a kvalitních vín by se v sobotu měli vydat do Týnce. Vinaři z Týnce pořádají v sobotu 13. prosince již tradiční ochutnávku mladých vín dolněnou o zabijačkové speciality. Akce začne již v 9 hodin ve vinařském areálu Hradíštěk. Návštěvníci budou moci navštívit místní vinné sklepy a přímo v nich ochutnat letošní mladá vína. Cena ochutnávky je 250 korun a zahrnuje pohárek a volnou degustaci. K občerstvení a zahřátí bude připraven také čaj, káva, svařené víno …

Číst více »

Svatopluk Vrbka představil svá moudra a recepty

MIKULOV – Svatopluk Vrbka chtěl napsat kuchařku už dávno, ale nejprve dostala přednost dostala knížka Povídání o Mikulově. Napsání kuchařky mu však pořád leželo v hlavě a tak ji napsal. Obrátil se na své kolegyně z dob studií a požádal je o zaslání receptů, které by splňovaly určité podmínky – aby nebyly drahé, byly dobré, nebyly pracné, spolehlivé a daly se uchovat v mrazáku. Přišlo mu několik stovek kuchařských receptů jednoduchých i složitějších. Jak autor řekl na besedě v sobotu navečer v mikulovském …

Číst více »