Novoroční punč
Na 4 sklenice punče budete potřebovat: 3,5 dl vody nebo slabého čaje, 100 g cukru, 1 a půl pomeranče, půl citronu, 1 ks hřebíčku, kousek celé skořice, 1 dl rumu, 2,5 dl červeného vína
Nejdříve si do hrnce dáme vodu nebo čaj, nastrouhanou pomerančovou a citrónovou kůru, cukr, hřebíček a skořici a necháme pět minut vařit. Poté směs scedíme do jiné nádoby, přidáme víno a znovu necháme projít varem. Pak hrnec odstavíme, přidáme šťávu z pomeranče a citronu, rum a vše zamícháme. Punč podáváme v nahřátých sklenicích.
Sváteční bowle
Co budete potřebovat:
400 g kompotovaných broskví, 1 malý grapefruit, 2 pomeranče, 200 g kompotových višní, 100 g pískového cukru, 300 ml koňaku nebo rumu, 1 l bílého vína, 750 ml sektu, asi 10 kostek ledu
Do skleněné nádoby nakrájíme na kousky broskve, oloupaný grapefruit a pomeranče, přidáme višně, posypeme cukrem a zalijeme koňakem nebo rumem. Přikryjeme pokličkou, schováme do chladu a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Další den směs zalijeme bílým vínem. Před podáváním dáme led do sklenic, pak nalijeme bowli asi do dvou třetin sklenice a zbytek dolijeme sektem. Podáváme ve skleničkách s oušky a se lžičkou či napichovátkem.
Alpský ledovec
8-10 kostek ledu, 5 cl bílého rumu, 1 lžičku moučkového cukru, šťávu z půlky citronu, polovinu plátku citronu a kousek ananasu na ozdobení
Do mixéru si dáme kostky ledu, rum, moučkový cukr a citrónovou šťávu. Mixovat začneme na prvním stupni a po chvíli zvýšíme výkon. Ledovou tříšť podáváme ve sklenici ozdobené plátkem citronu a kouskem ananasu a se slámkou.