Houbový kuba Foto:www.mlsanicko.cz

Vánoční inspirace pro kuchaře a kuchařky

Z kuchyně našich babiček

Houbový kuba

250 g krup – lámanky, 2 lžíce vepřového sádla, česnek, cibule, sůl, 200 g sušených hub, kmín, pepř, majoránka

Postup: Kroupy uvaříme v osolené vodě. Po uvaření propereme ve studené vodě. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a česnek, poté přidáme kmín a namočené houby. Po orestování hub přidáme propláchnuté krupky a přidáme majoránku. Důkladně promícháme a dáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C po dobu 15 až 20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka.

 

Ryba na štědrovečerní stůl trochu jinak

Kapr s jablky a paprikou

4 porce kapra, sůl, citrón, 60 g slaniny, 4 menší jablka, celý pepř, bobkový list, nové koření, 4 nepálivé papriky, 80 g másla.

Kapra osolíme a pokapeme citrónovou šťávou, do pekáčku položíme plátky slaniny a na ně jednotlivé porce kapra. Rybu pokryjeme oloupanými, na plátky nakrájenými jablky a na nudličky nakrájenými paprikami. Přidáme celé koření a poklademe plátky másla. Pečeme v přikrytém pekáči asi půl hodiny. Při pečení kapra podléváme vodou podle potřeby a výpek přeléváme přes kapra.

 

Pošírovaný candát ve víně

800 g očištěného filetu z candáta, sůl, pepř, olivový olej, 0,4 l bílého vína, 200 g kořenové zeleniny nakrájené na nudličky, bobkový list, celý pepř, snítku tymiánu.

Na talířek si nasypeme sůl, podle chuti koření na ryby, a přidáme olivový olej. Na směs položíme porce candáta, které jsme předtím lehce nařízli na kůži. Také z druhé strany okořeníme, pokapeme olivovým olejem a necháme odpočinout. Mezitím si do kastrůlku vložíme nakrájenou zeleninu, bílé víno a koření. Jakmile se víno se zeleninou a bylinkami začne vařit, vložíme porce ryby a necháme asi 5 minut dusit.

 

Oříškové makronky

150 g lískových ořechů, 100 g mletých lískových ořechů, 2 bílky, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 30-40 kulatých oplatek nebo sušenek.

Lísková jádra jemně nasekejte a smíchejte je s namletými oříšky. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, zapracujte do něj po lžících moučkový cukr a smíchané ořechy a vzniklou hmotu dávejte lžičkou na oplatky (sušenky) do tvaru malých plochých hromádek. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 140 °C asi 13 až 15 minut. Hotové makronky uchovejte v chladu a suchu.

 

Tradiční staročeská vánočka

250 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 50 g rozinek, 2 vejce + 1 vejce na potření, 40 g droždí, 200 ml mléka, 100 g oleje, 250 g hladké mouky, 30 g mandlí, citrónová kůra, muškátový oříšek.

Droždí rozdrobíme do teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citrónové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně zpracujeme (nejlépe rukama), necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme.

Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme na 20 minut odpočinout na teplém místě. Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou pečeme prvních 5 minut na 190 °C a poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut.

Před podáváním posypeme vánočku moučkovým cukrem. Jíme buď samotnou nebo namazanou máslem či marmeládou.

 

Nezapomeňte na psí kamarády

Jablečné hvězdičky

3/4 jablka (asi 90 g), 150 g rýžové mouky, 75 g ovesných vloček, špetku skořice, 1 lžíci slunečnicového oleje.

Uvedené ingredience smícháme a vypracujeme těsto. Po vyválení vykrajujeme formičkou ve tvaru hvězdy a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 30-35 minut.

 

Veselé rybičky

1 šálek rýžové mouky, 1 šálek ovesných vloček, 1/4čajové lžičky sody, 1 malý tuňák ve vlastní šťávě, 1/2 šálku vody, saturejka.

Z vypracovaného těsta vykrajujeme rybičky, pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 30-35 minut.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

VALTICE: Svěcení vína

VALTICE / Státní zámek Valtice – Španělská konírna 18. 11. 2023 začátek od 15:00 Přehlídka …