Ochutnejte Břeclavsko

Škvarky v sobotu před vernisáží provoněly Dvůr

Břeclav – Historiky první minifestival sádla v Břeclavi se uskutečnil v sobotu ve Dvoře. Po druhé hodině se nakrájené kousky sádla vsypaly do roztopeného kotle a za hodinu už z něho pořadatelé lovili hotový produkt. Nutno říct, že čerstvé škvarky chutnaly znamenitě a sobotní pochmurné odpoledne rozjasnily. Bohužel již za chvíli všechny zmizely v žaludcích spokojených návštěvníků. Po ty, kteří se opozdili, zbyla cena útěchy v podobě chleba s čerstvě vyškvařeným sádlem, lehce posypaným cibulkou. A odpolední vernisáž hodonínských výtvarníků …

Číst více »

Moravské müsli aneb Minifestival sádla ve Dvoře

Břeclav – Minifestival sádla asi bude mít republikovou premiéru v Břeclavi. Na sobotní odpoledne pro vás budou připraveny na venkovním dvorku v denním baru Dvůr čerstvé škvarky.  A v nabídce bude i chleba se sádlem a jarní cibulkou a možná i se škvarkovou pomazánkou. Pořadatelé upozorňují: Teplé oblečení s sebou. Všechny věci z kotle budou obsahovat alergen vepřového masa 😉

Číst více »

Šampionem Salonu vín České republiky pro rok 2015 se stalo Rulandské bílé Zámeckého vinařství Bzenec

Mikulov – Šampionem, tedy nejlepším vínem České republiky pro rok 2015, se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky. Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise vyhlásili 9. ledna v Mikulově absolutního Šampiona Salonu vín – národní soutěže vín 2015, nejvyšší soutěže vín v České republice. Šampion  uspěl v konkurenci 1646 moravských a českých vín přihlášených do soutěže. Nejprve postoupil z …

Číst více »

Naši vinaři vloni dobývali svět

BŘECLAVSKO (juh) – V roce 2014 moravští vinaři výrazně promluvili do výsledkových listin nejprestižnějších evropských soutěžích, ale medaile sklízeli i za oceánem či v Asii. Výraznou měrou se na tom podíleli i producenti z Břeclavska. V březnu se naše vína prezentovala na 20. ročníku Vinalies Internationales, odkud si vinaři odvezli 26 medailí, z nichž bylo 10 zlatých a 16 stříbrných. Zajímavostí ročníku 2014 byla zlatá medaile červeného vína Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr barrique od výrobce Habánské sklepy z Velkých Bílovic, …

Číst více »

Tříkrálová degustace a zabijačka

ZAJEČÍ (juh) – O nadcházejícím víkendu vás ve Vinařství U Kapličky čeká pravá moravská zabijačka s degustací mladých vín. V pátek bude v Moravském sklepě připravena ochutnávka mladých vín za doprovodu cimbálové muziky. Restaurace Retro gril nabídne Tříkrálové menu, samozřejmě také s mladými víny. Totéž čeká na návštěvníky vinařství i v sobotu, kdy se navíc na nádvoří vinařství uskuteční pravá moravská zabíjačka s domácími specialitami přímo od řezníka, který navíc i zazpívá. Tříkrálové menu s mladými víny i zabijačkové speciality …

Číst více »

Zpestřete svůj silvestrovský večer oblíbenými drinky

Novoroční punč Na 4 sklenice punče budete potřebovat: 3,5 dl vody nebo slabého čaje, 100 g cukru, 1 a půl pomeranče, půl citronu, 1 ks hřebíčku, kousek celé skořice, 1 dl rumu, 2,5 dl červeného vína Nejdříve si do hrnce dáme vodu nebo čaj, nastrouhanou pomerančovou a citrónovou kůru, cukr, hřebíček a skořici a necháme pět minut vařit. Poté směs scedíme do jiné nádoby, přidáme víno a znovu necháme projít varem. Pak hrnec odstavíme, přidáme šťávu z pomeranče a citronu, …

Číst více »

Vánoční inspirace pro kuchaře a kuchařky

Z kuchyně našich babiček Houbový kuba 250 g krup – lámanky, 2 lžíce vepřového sádla, česnek, cibule, sůl, 200 g sušených hub, kmín, pepř, majoránka Postup: Kroupy uvaříme v osolené vodě. Po uvaření propereme ve studené vodě. Na rozpáleném sádle zpěníme cibuli a česnek, poté přidáme kmín a namočené houby. Po orestování hub přidáme propláchnuté krupky a přidáme majoránku. Důkladně promícháme a dáme do sádlem vymaštěného pekáčku. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 °C po dobu 15 až 20 …

Číst více »

Kam za dobrým vínem o vánočních svátcích? Jsou tradiční štěpánské košty.

Břeclavsko – Také v období vánoc se pro milovníky vína připravují akce při nichž hlavní roli hraje víno. Přijďte ochutnat, třeba na Štěpána Štěpánové budou koštovat zadarmo BOLERADICE  – Vinařský spolek Boleradice zve všechny milovníky vína na Štěpánský košt mladých vín, který se uskuteční v pátek 26. prosince od 14 hodin v sále městyse. K dobré sváteční pohodě bude od 16 hodin vyhrávat cimbálová muzika Primáš. Muži jménem Štěpán mají vstup zdarma! Hruščané ochutnají mladá vína HRUŠKY  – V Hruškách …

Číst více »

Malování perníků v Galerii Reistna ve Valticích.

Valtice – Vánoce, Vánoce přicházejí…..a co by byly Vánoce bez tradičních perníčků, které nezaměnitelně patří k vánočním svátkům. Medové vánoční perníčky přináší svojí rozmanitostí zdobení a tvarů mnoho radosti především dětem. V předvánočním čase, od pátku 19. do neděle 21.12.2014 vám perníkářky Regina Schneiderová a Markéta Dovrtělová předvedou v Galerii Reistna ve Valticích nejen svou vlastní tvorbu, ale hlavně si můžete namalovat svůj vlastní perníček a užít to prastaré pouto pojící generace za generací (obzvlášť pokud vám asistují vaši malí pomocníci) a …

Číst více »

Vinaři nabídnou mladá vína a zabijačkové speciality

TÝNEC – Milovníci zabijačkových dobrot a kvalitních vín by se v sobotu měli vydat do Týnce. Vinaři z Týnce pořádají v sobotu 13. prosince již tradiční ochutnávku mladých vín dolněnou o zabijačkové speciality. Akce začne již v 9 hodin ve vinařském areálu Hradíštěk. Návštěvníci budou moci navštívit místní vinné sklepy a přímo v nich ochutnat letošní mladá vína. Cena ochutnávky je 250 korun a zahrnuje pohárek a volnou degustaci. K občerstvení a zahřátí bude připraven také čaj, káva, svařené víno …

Číst více »