foto: stap

Proč mají čeští farmáři nižší dotace než jejich kolegové v západní Evropě?

Břeclav – Volby do europarlamentu jsou v pátek a sobotu  a tak i Břeclaváci mohli v rámci předvolební kampaně  ODS včera na pěší zóně připojit své podpisy k petici odmítající zavedení jednotné měny euro. Zájem kolemjdoucích byl spíše vlažný a tak jsme si chvíli povídali se  sympatickou  paní Annou Heaney, politoložkou, která dlouhou dobu žila ve Velké Británii a Irsku, o zemědělství. Je to téma našemu kraji blízké.

Věnujete se zemědělství a naše oblast je převážně zemědělská a zemědělství to jsou dotace z EU, které celoevropsky nepřinesly asi nic dobrého.

Dnes se už třeba ví, že program EU na podporu biopaliv byl jednou z hlavních příčin obrovského zdražení potravin a tedy i hladu v některých chudších afrických zemích. EU tedy roznáší svou zemědělskou politikou do celého světa hlad.  Ano, zemědělské dotace a ochrana vnitřního trhu výrazně poškozuje rozvojové země. Některé rozvojové země totiž mají podstatně lepší podmínky k pěstování zemědělských plodin. Pracovní síla je zde také levnější.  Levné potraviny ale nedovážíme, místo toho uměle dotujeme produkci v EU a stlačujeme cenu exportních potravin dolů. Ty se poté vyvážejí do rozvojových zemí, místo aby rozvojové země potraviny dovážely k nám. Výsledkem je tak devastace zemědělského sektoru v rozvojových zemích, které se snaží bránit zaváděním cel a dalšími obchodními restrikcemi vůči EU.

V Břeclavi býval také velký cukrovar…

Pro naše cukrovary, které ač byly plně konkurenceschopné a dokázaly zpracovat cukr nejen pro místní trh, ale i pro trhy východní, v Evropské unii nebylo místo.  Cukrovary však nezničil trh, ale politika EU, která nabízela obrovské prostředky cukrovarům, které přestanou vyrábět. Koneckonců na novém trhu by neobstály, jelikož ceny neurčoval trh, ale evropský úředník.

Vyjednavačem podmínek pro naše zemědělce po vstupu do EU byl, jestli se nepletu, pan Telička…

Je to tak, čeští zemědělci si vyjednali prostřednictvím pana Teličky, dnešního lídra strany ANO do Evropského parlamentu, velmi nízké zemědělské dotace, které byly několikanásobně nižší než v západních zemích.Je velice absurdní, že svým voličům nyní pan Telička slibuje, že vyjedná dotace vyšší.

Nerozpadne se nakonec Evropa? Nedojde k rozpadu jednotlivých evropských států?  Od Španělska se chce oddělit Katalánsko, v Benátsku chtějí vypsat referendum o odtržení se od Itálie a na podzim bude referendum ve Skotsku ……

Myslím, že ne. Referendum ve Skotsku, podle mého názoru, nepotvrdí odtržení od Velké Británie. Evropa, jako celek vydrží, ale z vašich příkladů je vidět, že její reforma je nutná, tedy reforma fungování EU.

 

 

O nás PhDr. Milan Blažek

Profilový obrázek
blazek@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …