Strava prý chutná většině pacientů

 BŘECLAV – Univerzální hnědá omáčka, suché rohlíky, nedostatek ovoce a zeleniny. Strava v břeclavské nemocnici je častým tématem mezi pacienty.

Sto lidí, sto chutí. Někteří „zbodnou“ všechno, jiní hlasitě vyjadřují svou nespokojenost. Zabývali jsme se otázkou, jak v současné době hodnotí stravu pacienti Nemocnice Břeclav i tím, jak přistupuje ke stravování samotná nemocnice.

„Musíme si uvědomit, že ne každému nemocniční strava vyhovuje. Ale drtivá většina lidí tento stav chápe, jídlo nemůže být okořeněné nebo osolené tak, jak jsou někteří z domova zvyklí, mnozí mají navíc předepsaná dietní omezení související s jejich nemocí nebo operací,“ uvedla nedávno v rozhovoru pro náš týdeník sestra pro kvalitu péče a epidemiologii Marie Uttendorfská.

Že má každý člověk jiné chutě, dokazuje i náš malý průzkum mezi pacienty, kteří v nemocnici v nedávné době pobývali.

„Na jídlo v břeclavské nemocnici si stěžovala většina lidí, které znám. Já jsem třeba nepochopila, proč na porodním oddělení máme dietní stravu. Porce byly přiměřené, ale absolutně bez chuti a bez zápachu. Že bychom dostali kousek čerstvého ovoce nebo zeleniny, to si nevzpomínám,“ popsala Kateřina Gergelová z Kostic, která zde v září přivedla na svět prvorozeného syna. Břeclavanka Barbora Čermáková byla spokojená.: „Já si na jídlo nemůžu stěžovat. Na porodním mi chutnalo i to dietní jídlo.“

Na stejném oddělení ležela koncem roku i Kristýna Bruchterová z Břeclavi. „Já nejsem v jídle moc vybíravá, takže se nedá říct, že bych umírala hlady, ale nic extra to rozhodně není. A za hlavní chybu považuji, že chybí čerstvá zelenina a ovoce. Ale jejich bíla káva ke každé snídani je hřeb dne,“ svěřila se se svou zkušeností.

Petře Manišové z Valtic by stačil oběd bez druhého chodu: „Já si ujížděla na polévkách, byly strašně dobré, úplně všechny. Další jsem nikdy nejedla, stačilo mi zvednout poklop!“

Při ukončení pobytu v nemocnici mají pacienti možnost vyplnit dotazník, v němž mohou vyjádřit svou spokojenost či nespokojenost se službami, kterých se jim dostalo. Podle referenta tiskového oddělení Nemocnice Břeclav Jiřího Lukeše je podle dotazníků s jídlem spokojeno neuvěřitelných 85 procent pacientů.

„Dvakrát do měsíce navštěvuje hlavní sestra Ludmila Jeřábková všechna oddělení a prověřuje spolu s nutriční terapeutkou Olgou Damborskou kvalitu stravy, vyhodnocují se dotazníky od pacientů i osobní pohovory. Kolem 85 procent pacientů vyjádřilo s kvalitou jídla spokojenost, ovšem vyskytly se i připomínky – někdy na tvrdší maso, přesolenost nebo ostrost kořeněných jídel,“ uvedl Lukeš. Potvrdil také oprávněnost stížností na nedostatek ovoce a zeleniny: „Ano, hlavně ženy poukazovaly na to, že ovoce a zeleniny by mohlo být podáváno více, vedení nemocnice na tento podnět již reagovalo a v příštích dnech zahájí na toto téma se zástupci dodavatelské stravovací firmy Aramark jednání.

Za společnost Aramark se ke kvalitě nemocniční stravy vyjádřila oblastní ředitelka Monika Šperková: „Na jihu Moravy jsou lidé poněkud svérázní ve stravovacích návycích, strava pacientů se řídí dietním systémem, který je platný pro celou Českou republiku. Snažíme se ale přizpůsobit stravu regionálním zvyklostem a využívat regionální potraviny. Co se týče ovoce a zeleniny – funguje tady tržní hospodářství, my můžeme vařit jen za cenu, kterou nemocnice zaplatí a musíme se do ní vejít.“

Koncem roku 2012 vyjádřila ředitelka nemocnice Janka Bambusová snahu, aby nemocnice měla kuchyni pod sebou. Podle jejích kalkulací by byly náklady na provoz stravování ve vlastní režii nižší. K této změně ale doposud nedošlo a stravování stále zajišťuje společnost Aramark. „I nadále by chtěla Nemocnice Břeclav mít stravovací provoz ve své režii. Zatím však neproběhla nutná rekonstrukce gastroprovozu, která je v plánu investic,“ uvedl k tomuto tématu Jiří Lukeš.

O nás Lidka Pavlovová

Lidka Pavlovová
tel.: 606 181 839 e-mail: pavlovova@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Mikulášská metelice

BŘECLAV / Sady 28. října 5. 12. 2022 / 16.30 Mikulášská párty pro děti. Těšit …