Ragby do Československa přivezl Ondřej Sekora, autor Ferdy Mravence před 88 lety

Břeclavským ragbistům se letos daří. Po loňském znovuobnovení oddílu se přihlásili do rakouské zemské ligy, kterou vyhráli a také v letošním ročníku, byť je na zápasy chudší, ještě neokusili hořkost porážky. Ale jaká je vlastně historie ragby v našich zemích, kde se vzala mlýnice, vazači, pilíři? Na začátku byl Ferda Mravenec a Brno !!

Ragby se hraje v Česku od roku 1926. A za rozvoj na našem území vděčí spisovateli, ilustrátorovi a muži mnoha dalších profesí, Ondřeji Sekorovi. Autor známého Ferdy Mravence přeložil pravidla a v prvním zápase plnil funkci rozhodčího i trenéra obou mužstev.

„V roce 1923 pobýval v Paříži, cestoval po Francii a tam se mu zalíbilo ragby, které tam bylo velmi populární. Sehnal si pravidla a přeložil je do češtiny,“ popisuje bývalý hráč a novinář Petr Skála, který se mimo jiné zabývá historii tohoto sportu v Česku. Sekora přeložil po svém také názvy jednotlivých pozic. A tak po hřišti běhají se šiškou v ruce mlynáři, pilíři, vazači nebo rváčci, hráči bojují v mlýnech. Poprvé propagoval známý všeuměl ragby v tehdejším časopise Sport.

„Od ledna vycházela na pokračování pravidla až do konce dubna. Když pravidla skončila, byl dalším příspěvkem referát z utkání, které se hrálo 9. května 1926,“ vzpomíná Petr Skála. Jako první si proti sobě zahrály týmy SK Moravská Slavia a AFK Žižka Brno.

ragbysekora_pravidla

„Tehdejší hráči nebyli specializovaní ragbisté. Sehnal je mezi zápasníky, fotbalisty. Snažil se dát dohromady dvě mužstva tak, aby to byli sportovci, kteří měli zkušenosti a byli fyzicky zdatní,“ přibližuje editor serveru ceskeragby.cz Petr Skála.

Ondřej Sekora se pak snažil jako sportovní fanoušek i nadále ragby popularizovat. „Shodou okolností byl rozhodčím prvního utkání, byl i trenérem obou mužstev. Později v Praze pískal první derby mezi Spartou a Slavií. Nikde jsem ale nezaznamenal, jestli sám hrál,“ říká Petr Skála o muži, jehož zásluhou se ragby dostalo i do tehdejšího Československa.

O historii rugby mluvil s novinářem Petrem Skálou reportér ČRo Mirko Vasić

A jak je to se správně? Rugby nebo ragby?

„Podle mě by se slovo „rugby“ a podobně odvozená slova v češtině takto psát neměla. Jedním důvodem je uvedení v pravidlech českého pravopisu, která udávají „ragby“, „ragbista“ a nikoliv verze s „u“. Pokud používáme slovo „rugby“ s „u“ v českém prostředí, pak jej doporučuji používat jen v této formě a zejména samostatně. Týká se to zejména plakátů, názvů internetových domén. V angličtině je samozřejmě nutné psát rugby.

Když tu píšeme o názvu, připomeňme fakt, o kterém neví všichni, že „ragby“ vlastně není názvem sportu. Ragby dostalo v devatenáctém století název od anglického města Rugby, kde se vyvinulo z jedné školní verze kopané. V angličtině se tedy náš sport jmenuje „Rugby Football“, v překladu „fotbal města Rugby“. Proto se mnoho klubů v Británii i jinde jmenuje RFC, například Bracknell Rugby Football Club, na Zélandu dokonce jen FC, například Pirates Football Club. Novozélanďani a Australané podobné problémy neřeší. Našemu sportu prostě říkají football.“

Honza Macháček , jeden z nejlepších hráčů ragby české historie

Zdroj: www.rozhlas.cz;ragby.cz

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Úžasné setkání volejbalových generací Lokomotivy

BŘECLAV Volejbalistky oslavily 70 let od založení oddílu Lokomotivy Břeclav turnajem a vzpomínkami na radostné …