Vytrvale prší. Dochází k nárůstu průtoků na některých tocích v povodí Moravy.

Jižní Morava – Prší, prší jen se leje už několik dní a podle předpovědi počasí má s krátkou přestávkou pršet až do neděle. Zjišťovali jsme, jaká je situace na řekách v kraji. Nejvíc vody spadlo v Beskydech a na Vysočině, kde na Křetínce v okrese Blansko byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. 

„Během noci se na našem území vyskytovaly trvalé srážky. V současné době jsou nejvyšší úhrny, přes 40mm/24hod., naměřeny v povodí Vláry a Olšavy a na vodním díle Bojkovice. Na mnoha dalších srážkoměrech byl zaznamenán srážkový úhrn nad 30 mm/24 hod.

Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla Křetínka v Prostředním Poříčí, na Kyjovce v Koryčanech, na Litavě v Brankovicích, na Romži ve Strážisku, na Úsobrnském potoce v Jaroměřicích, na řece Balince a na říčce Jevíčka v Chornici.

Přítoky do nádrží se zvyšují a v návaznosti jsou zvyšovány odtoky. I.SPA je dosažen na vodním díle Plumlov, Letovice a Jevišovice. V noci byl zvýšen odtok z vodního díla Bojkovice, Opatovice a Mostiště.

Během dne by se měly vyskytovat srážky s úhrny kolem 30 mm/24 hod, místy mohou být i bouřky. Vzhledem k předpovídaným srážkám lze očekávat nárůsty průtoků v zasažených oblastech, nelze vyloučit dosažení dalších I. prvních stupňů povodňové aktivity.“ sdělila Gabriela Tomíčková, tisková mluvčí Povodí Morava.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

70 let volejbalu na Lokomotivě si připomněly také žákyně z osmi klubů Jižní Moravy

BŘECLAV V sobotu 13. 4. 2024 se uskutečnil k příležitosti oslav sedmdesátého výročí vzniku volejbalového …