il.foto

Už jsou dva mrtví. Dopravní statistika v tomto roce zatím není příznivá.

Břeclavsko – Od začátku letošního roku se statistika dopravní nehodovosti na Břeclavsku nevyvíjí příliš optimisticky. Při dopravních nehodách již dva lidé přišli o život. Jeden řidič zemřel přímo na místě (16.ledna) a další řidič podlehl vážným zraněním po nehodě, ke které došlo ve valtickém lese ve čtvrtek 8. ledna. Také počet zraněných je alarmující. Evidujeme jedenáct lehce zraněných a čtyři těžká zranění.

Chtěli bychom opět apelovat na všechny účastníky silničního provozu, aby se chovali ohleduplně a dodržovali všechna pravidla! Největší zodpovědnost řidičů spočívá především v bezpečné jízdě, kam v žádném případě nepatří konzumace alkoholu a drog! Bohužel se neustále s tímto nešvarem setkáváme. Poslední případ je toho opět důkazem. Policisté tento týden kontrolovali řidiče osobního vozidla, u kterého vyšlo pozitivně odborné měření na alkohol. Doznal se, že ten den vypil několik piv a dokonce i nějakou skleničku tvrdého alkoholu. Hodnota – téměř 2 promile v dechu – pouze jeho slova potvrdila.

Kromě zmiňovaného alkoholu a drog se stále častěji potýkáme i s dalším problémem. Někteří šoféři podceňují vliv léků, jež běžně užívají a neuvědomují si, že i léčiva mohou negativně ovlivňovat jejich pozornost. Jedná se především o látky měnící úroveň bdělosti, pozornosti a vnímání. Každý řidič, který užívá léčiva, by neměl situaci podceňovat a měl by se důkladně seznámit s tím, zda jeho lék neovlivní schopnost řídit motorová vozidla. Platí zde stejné pravidlo, jako u alkoholu a drog – ani některé léky za volant nepatří!

Dále bychom chtěli připomenout všem chodcům a cyklistům, aby i oni byli v silničním provozu opatrní a v těchto zimních dnech stále používali reflexní prvky a doplňky. Je to jedna z možností, jak na sebe můžete při osvětlení motorovým vozidlem upozornit a zvýšit svoji bezpečnost.

Věříme, že si všichni účastníci silničního provozu vezmou uvedené rady k srdci a přispějí tak k bezpečnější situaci na našich silnicích!
por. Mgr. Kamila Haraštová

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

70 let volejbalu na Lokomotivě si připomněly také žákyně z osmi klubů Jižní Moravy

BŘECLAV V sobotu 13. 4. 2024 se uskutečnil k příležitosti oslav sedmdesátého výročí vzniku volejbalového …