Foto: Jaroslav Hybner

Změny ve fotbalu MSK Břeclav vytýčily cestu ke zlepšení

BŘECLAV – Ústřední postavou fotbalového klubu MSK Břeclav je Martin Maťašovský, který vykonává funkci výkonného ředitele i jednatele. V MSK působí od 1. března loňského roku. Jaké je jeho ohlédnutí za uplynulými měsíci?

„Byla to těžká doba, měli jsme a stále máme před sebou hodně práce, abychom věci změnili podle mých představ,“ říká šéf klubu, který hraje v širokém regionu nejvyšší soutěž, Moravskoslezskou fotbalovou ligu.

V průběhu jara a léta tohoto roku došlo k několika významným personálním změnám v klubu. „Odvolali jsme od prvního družstva mužů trenéra Milana Valachoviče kvůli neuspokojivým výsledkům. Nahradil ho Karel Bečka, který plní úkoly vedení klubu – dostat do áčka a béčka více místních hráčů, tedy z Břeclavi a z blízkého okolí, silně omezit hostování, zejména hráčů ze vzdálenějších lokalit, s nimiž se pojí další náklady na cestovné. Nyní hrajeme s nejnižšími finančními náklady z celků naší 3. ligy, přitom jsou naše výkony dle mě lepší než tomu bylo minulou sezonu. Nový trenér se snaží stabilizovat hráčský kádr, orientovat se na vlastní odchovance a pružně do týmu zabudovávat hráče, kteří vycházejí z naší devatenáctky,“ poukazuje Martin Maťašovský na strategii klubu. „V mládeži někteří trenéři skončili, jiné změny si vyžádala situace. Novými tvářeni jsou zkušený odborník na práci s mládeží Josef Foltýn a u devatenáctky trenér s profi licencí Jaroslav Nádeníček,“ pokračuje výkonný ředitel kopané MSK, který je v přímém kontaktu s klíčovými trenéry klubu, čímž se šetří prostředky na dřívější funkce sportovního ředitele a manažera. I celé vedení klubu je zúžené, kromě Martina Maťašovského jsou v něm na sekretariátu Martin Marták, který má pod sebou všechny přípravky, a asistent vedení Marek Nešpor, který připravuje smlouvy, nábory, plakáty, marketinkové akce, různé projekty a v současnosti ples sportovců.

Nový „kabát“ dostalo hlavní hřiště v areálu MSK na Lesní ulici. „Byl nejvyšší čas na výměnu trávníku. Na ploše byla holá místa, hrozilo zranění hráčů. Byly jisté problémy v září, kdy hodně pršelo a nebylo možné trávník sekat. Hřiště nemohlo být dáno k užívání dle původních představ, na jaře by ale již mělo být vše v nejlepším pořádku. A chceme pokračovat i na Slovanu se zabudováním závlahového systému na druhém hřišti,“ popisuje nejdůležitější investiční akci sezony Martin Maťašovský.

A jak byl výkonný ředitel spokojený s podzimními výsledky sportovců? „Radost máme z béčka, ve kterém se dala dohromady parta našich kluků, kteří se pravidelně scházeli na trénincích a odehráli soutěž bez výpadku, se solidním výsledkem. Áčko uhrálo na podzim 17 bodů, více než minule, pár zápasů prohrálo o jeden gól a byly i smolné remízy. Vyhráno ale ještě není, důležitá budou úvodní jarní kola, která by mohla pomoci k postupu do klidnějšího středu tabulky a výsledky v nich hodně napoví. U mládeže jsme byli spokojeni s výsledky žáků U13, dobře si vedli i žáci U14. Další celky měly problémy se základnou, navyšování počtu hráčů v jednotlivých ročnících je jeden z hlavních úkolů v této oblasti. Dorost U19 startoval v Moravskoslezské dorostenecké lize, další dva dorostenecké týmy o etáž níže v divizi. Zde jsme měli velké problémy s nadměrným počtem zranění, což není výmluva, ale holý fakt. Výsledky této situaci odpovídaly. Na jaro doufáme v uzdravení hráčů, to by se mělo odrazit i v lepších výsledcích,“ probírá se Martin Maťašovský jednotlivými kategoriemi. A co dělají fotbalisté MSK v současnosti a co je čeká v nejbližších měsících? „Áčko a béčko mají klid do půlky ledna, nyní je čas na posilování a doléčování zranění. Mládež trénuje průběžně, čeká ji větší množství turnajů a doplňování hráčských kádrů. Béčko mužů a dorost U19 se zúčastní tradičního zimního turnaje MSK, áčko v rámci přípravy odehraje sérii přátelských zápasů. Od půlky ledna již bude celý klub v plné přípravě,“ přibližuje šéf klubu nejbližší program sportovců.

Mistrovské soutěže začnou ve druhé polovině března 2015 a jistě budou na jaře chtít fotbalisté MSK Břeclav uspět ještě lépe, než tomu bylo na podzim.

Jaroslav Hýbner

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Otevírání Lichtenštejnských stezek 2024

BŘECLAV V sobotu 27. dubna se opět otevřou Lichtenštejnské stezky, tentokráte se sejdeme na prostranství …