Trenér fotbalistů MSK Břeclav U19 Jaroslav Nádeníček. Foto: Jaroslav Hýbner

Trenér Jaroslav Nádeníček se snaží formovat mladé fotbalisty MSK Břeclav

BŘECLAV – Kromě třetiligových fotbalistů MSK Břeclav jsou pozorně sledovány i výsledky nejstaršího dorostu tohoto klubu, celku MSK Břeclav U19.

Účastník Moravskoslezské dorostenecké ligy, druhé nejvyšší soutěže v ČR, je od léta 2014 veden trenérem Jaroslavem Nádeníčkem, člověkem, který je do své náročné práce hluboce ponořen. Snaží se z mladých fotbalistů vychovávat dobré sportovce, zvyklé odvádět stoprocentní práci v tréninku i v zápasech. Pro nejlepší z nich se pak otevírají dvířka do kádru mužů áčka či béčka klubu, který hraje nejvyšší soutěž v širokém okolí.

Jak se trenér Nádeníček zhostil vstupu na trenérský post u devatenáctky MSK a do funkce šéftrenéra dorostu MSK? „Zpočátku vázlo předávání informací od předcházejícího vedení složky. Postrádal jsem i soustředění družstva před zahájením mistrovských bojů, to jistě mělo vliv na podzimní výsledky.“ V konkurenci klubů s dlouholetou fotbalovou tradicí nebylo pro dorostence MSK snadné uspět. Na podzim získali ze třinácti zápasů dvě výhry a tři remízy, což dalo dohromady devět bodů a 11. místo v tabulce po podzimu. Stejný počet bodů má 12. Sparta Brno, o bod méně HFK Olomouc a jen SK Líšeň na dně tabulky již bodově zaostává. Před Břeclaví jsou o tři body desáté Vítkovice a další celky již mají výrazně vyšší bodový zisk. Bude tedy o co na jaře bojovat. „Začali jsme výhrou 4:3 nad Vítkovicemi, které loni patřily ke špičce soutěže. To nás trochu ukolébalo, až další průběh sezóny ukázal, že tento věkový ročník Vítkovic tak silný není. Druhou výhru jsme zaznamenali až v šestém zápasu v Líšni (1:0) a třikrát jsme se rozešli se soupeři smírně, doma s Hodonínem a dále v Šumperku a na Spartě Brno,“ popisuje trenér Nádeníček, jak přibývaly jeho svěřencům body do tabulky. „Herně mě ale družstvo uspokojilo i v některých zápasech, které nám body nepřinesly. S Havlíčkovým Brodem 1:2, s Vyškovem 2:3 a s Frýdkem-Místkem 0:1, to byly zápasy, v nichž nám chyběl kousek štěstí. Více by jim slušela remíza,“ dodává trenér devatenáctky MSK, který dokáže unést i porážku, když se mu výkon jeho svěřenců líbí. Protože má sedmnáctka MSK úzký hráčský kádr, trénovaly ročníky 96, 97 a 98 společně. Z hráčů, kteří byli k dispozici, pak byly obsazovány Moravskoslezská dorostenecká liga U19 a Moravskoslezská dorostenecká divize U19 (zde pod hlavičkou MSK Břeclav B) a pravidelně několik hráčů z osmnáctky doplňovalo při mistrovských zápasech kádr U17. „Odehráli jsme všechny soutěže s kompletním kádrem, nikdy jsme nenastupovali v desíti, to byl jeden z úspěchů podzimu,“ komentuje tuto situaci v klubu trenér Nádeníček.

Jistě potíže se sestavou hodně ovlivnil i nadměrný počet zraněných hráčů. „Dan Bílek a Tomáš Horčička jsou zraněni dlouhodobě, vůbec do soutěže nezasáhli. Často chyběli Tomáš Novák, Dominik Kunický, Richard Simonyi, Michal Florus, Viktor Kacr a Libor Radkovič. Každý víkend jsme měli pět, šest zraněných, někteří hráči nastupovali se sebezapřením, aby pomohli kolektivu,“ ohlíží se za zdravotní problematikou podzimu trenér Nádeníček.

V brance devatenáctky se střídali Dominik Kunický a Vojtěch Bíza, v obraně byli nejčastěji vidět Kamil Redek, Radek Svoboda, Milan Kurdík, Tomáš Košut a Viktor Kacr, jedinečný na postu defenzivního záložníka byl Richard Tichý, v záloze operovali Tomáš Trčka, Richard Simonyi a David Vu Van, které občas doplnili Patrik Suský a Libor Radkovič. Post útočníka patřil nejčastěji Michalu Florusovi, střídali Tomáš Pohanka a Tomáš Novák. Jak viděl tréninkovou a zápasovou morálku jednotlivců trenér Nádeníček? „Příkladní byli Svoboda a Tichý, ti také byli společně s Košutem na trénincích nejčastěji a všichni tři odehráli plných 1.170 minut v mistrácích, nechyběli ani minutu. Ne všichni hráči ale dávají fotbalu všechno. Stále je musím k tomu nabádat, protože jinak z nich nikdy dobří fotbalisté nevyrostou.“

Podzim je již minulostí, je třeba se dívat dopředu. „Chceme trénovat až do 20. prosince i s omezením o hráče, kteří budou dohánět ztráty ve škole a o ty, kteří budou doléčovat zranění. S tréninky na jaro začneme ve druhém lednovém týdnu, přípravu proložíme přátelskými zápasy a v závěru března nám začnou odvety. V těch chceme získat více bodů, než na podzim, a hlavně předvádět dobrý fotbal,“ uzavírá povídání informacemi překypující trenér Jaroslav Nádeníček.

Jaroslav Hýbner

 

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Otevírání Lichtenštejnských stezek 2024

BŘECLAV V sobotu 27. dubna se opět otevřou Lichtenštejnské stezky, tentokráte se sejdeme na prostranství …