Vendula Svobodová darovala krev poprvé od smrti malé dcerky - Foto: iDNES.cz revue.idnes.cz

Darujte 450 mililitrů naděje

BŘECLAV (juh) – Zítra, tj. v pátek 21. listopadu se v břeclavské nemocnici uskuteční akce 450 ml naděje.

Ve spolupráci s Transfuzní stanicí Nemocnice Břeclav ji uspořádal Břeclavan Pavel Kotyza. „Projekt vznikl proto, aby se nejen poděkovalo současným pravidelným dárcům krve, ale aby ukázal i ostatním, že darovat krev a být v registru dárců kostní dřeně má smysl, protože nikdo nikdy neví, kdy on sám bude krev potřebovat,“ vysvětluje Pavel Kotyza svůj motiv.

On sám je dárcem krve od svých 18 let. K dárcovství ho přivedl otec. „Chtěl být také dárcem, ale když byl na vojně, tak se v té době injekční jehly vyvařovali. A u jeho útvaru se to udělalo špatně a on se nakazil žloutenkou, takže darovat nemůže. Tak sem se rozhodl darovat krev aspoň já,“ říká Pavel Kotyza, který je také zapsaný v registru kostní dřeně.

Pro dárce budou v pátek nachystány upomínkové předměty jako např. trička s logem projektu, sklenky na víno (protože se doporučuje dát si po odběru dvě deci červeného), samolepky a od zdravotních pojišťoven vitamíny.

„Přijďte podpořit dobrou věc a zároveň si nechat zkontrolovat krev. pro nás zdravé je to jen kapka, pro druhé to může být 450 mililitrů naděje,“ zve Pavel Kotyza. Akce se uskuteční od 7 do 11 hodin.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

70 let volejbalu na Lokomotivě si připomněly také žákyně z osmi klubů Jižní Moravy

BŘECLAV V sobotu 13. 4. 2024 se uskutečnil k příležitosti oslav sedmdesátého výročí vzniku volejbalového …