Michal Dlouhý s Marií Létalovou, provozovatelkou unikátního muzea Lednice dávná aneb Jak se žilo za tatíčka Masaryka. Foto: Jiří Holobrádek

Život četníků nebyl jen humorný

LEDNICE – Stylově, před četnickou stanicí v muzeu Lednice dávná, se konala přednáška Michala Dlouhého o četnících skutečných i televizních.

Dvaapadesátiletý policejní plukovník se historií četnictva zabývá už od svých studií na vysoké škole. O četnících napsal i svou diplomovou a později i disertační práci. Nyní spojil dvě příjemné věci – pobyt v lednických lázních a přednášky ve valtické Galerii Reistna a v lednickém muzeu.

V první části své přednášky,kterou absolvoval v uniformě prvorepublikového četníka, poměrně podrobně popsal historii četnictva, která se začala psát ve Francii po Velké revoluci. Největší pozornost ale věnoval pochopitelně četnictvu na našem území, a to jak v době rakouské monarchie, tak za první republiky i v době německé okupace.

V další části své přednášky přiblížil vznik oblíbeného televizního seriálu Četnické humoresky na kterém spolupracoval s režisérem Antonínem Moskalykem a po jeho smrti s jeho dcerou, která se po otci ujala režie. Návštěvníci přednášky se tak mimo jiné dozvěděli, že strážníci Arazim, Šiktanc nebo Jarý skutečně existovali, byť nesloužili v Brně (jako tomu bylo v seriálu), ale na pátrací stanici v Hradci Králové. Také první díly seriálu byly napsány podle skutečných případů, které četníci vyřešili.

V závěru besedy Michal Dlouhý představil některé ze svých knih, které o četnících napsal, a samozřejmě nechyběla ani autogramiáda.

DSC_5954

O nás Jiří Holobrádek

Jiří Holobrádek
tel.: 723 865 819 e-mail: holobradek@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Karel Křivánek – Pozdní sklizeň

BŘECLAV / synagoga Břeclav 10. 05. – 23. 06. 2024 / vernisáž výstavy 9. 5. …