V nové učebně věstonické školy mohou žáci vidět například kosti z mamuta či keramiku a nástroje z doby železné a bronzové. Foto: archiv školy

Věstonická škola má speciální učebnu

DOLNÍ VĚSTONICE (had) – Zbrusu nová učebna Regionální historie čekala v novém školním roce na žáky Základní školy v Dolních Věstonicích.

Během prázdnin zde zrekonstruovali jednu třídu a vytvořili z ní specializovanou učebnu, která bude sloužit nejen pro žáky zdejší školy, ale i pro studenty vysokých škol.

„Dolní Věstonice jsou jedinečná archeologická lokalita v celosvětovém měřítku, a tak je logické, že jsme chtěli mít učebnu, která by byla zaměřena právě na historii tohoto regionu,“ řekl nám ředitel školy Zbyněk Háder. „Učebna je proto vybavena kromě moderní audiovizuální a počítačové techniky také výstavními vitrínami, kde mohou žáci vidět například kosti z mamuta či keramiku a nástroje z doby železné a bronzové. Na to navazují i tématicky zaměřené vitríny na chodbě u této učebny,“ dodal ředitel školy Zbyněk Háder.

Nová učebna vznikla ve spolupráci s Archeologickým ústavem v Dolních Věstonicích a poprvé její prostory využili vědečtí odborníci v rámci vědecké konference o archeologii, která probíhala v mikulovském regionu. Na šedesát vědců z dvaceti zemí všech kontinentů, včetně Japonska, Kanady nebo Ruska, zde vyslechlo přednášku Radko Květa o budoucím archeoparku v Pavlově. „Jsme rádi, že se povedlo navázat se školou spolupráci, jejímž výsledkem je tato učebna, která splňuje všechny podmínky pro moderní vyučování. My ji budeme využívat k přednáškám, které doplňují terénní práce našich studentů,“ spokojeně konstatoval Jiří Svoboda z Archeologického ústavu.

Věstonická škola historií doslova žije. Loňští prvňáčci si celý rok hráli na pravěk a svou třídu nazvali Osadou malých lovců, v keramické dílně zde pravidelně vznikají plastiky Věstonické Venuše a každou třídu u vchodu zdobí keramický mamut. „Je to nádhera, že se děti mohou učit o historii v takto krásných prostorách,“ je nadšena Lenka Suková z Českého egyptologického ústavu v Praze, která na konferenci obdivovala vystavené exponáty a v ruce přitom svírala jednu z keramických Venuší, dárek zdejších žáků.

„Věřím, že tohle všechno pomůže vychovávat děti k tomu, aby měli rádi historii a vážili si jí. Třeba pak někdy v dospělosti, když najdou doma na zahradě nějaké kosti nebo keramiku, tak to nevyhodí a zavolají nás,“ dívá se do budoucnosti Jiří Svoboda.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …