il.foto

Efektivním využíváním popelnic můžete ušetřit i vy.

MIKULOV – V Mikulově se už od roku 2011 daří úspěšně třídit odpad. Nejdříve se ve městě objevily nádoby na bioodpad a od roku 2012 se mohou zájemci zapojit do třídění papíru a plastu.

Všechny nádoby poskytuje společnost STKO Mikulov, která na Mikulovsku sváží odpad od zhruba 25 tisíc obyvatel a téměř tisícovky firem. A od roku 2012 má také každý občan Mikulova díky čipovaným nádobám a systému Inteligentního nakládání s odpady ISNO možnost snížit svůj poplatek za odpady.

„Efektivním využíváním nádob může každý v rámci ISNO ušetřit až 25 % na poplatku za odpady. Stačí jen šlapat PET lahve, rozlepovat papírové krabičky a přistavovat plné popelnice,“ říká Radek Staňka z STKO Mikulov.

Společnost, která v loňském roce výrazně zabodovala ve finále soutěže O křišťálovou popelnici, chce i nadále svážet odpady efektivně a proto v minulých měsících uspořádala akci Neplaťte za vzduch. „Akce spočívala v upozorňování občanů, kteří na efektivitu svozu nehledí a přistavují k výsypu poloprázdné nádoby. Naši chlapi měli za úkol do poloprázdných nádob pod víko přivřít letáček, který upozorňoval na neefektivní využití nádoby,“ vysvětlil Radek Staňka s tím, že pouze 17,5 % popelnic se směsným odpadem a jen 2,7 % popelnic s plastem bylo přistavováno ke svozu poloprázdných. Což je podle něj potěšitelný výsledek.

„Občas nám občané přijdou vysvětlovat, že není možné nádoby přistavovat jen plné, že nádoby zapáchají. Ano, souhlasíme s tímto tvrzením, ale to jen v případě, když se netřídí bioodpad,“ doplnil Radek Staňka. A každý takový argument je pro pracovníky STKO Mikulov hozenou rukavicí, kterou je třeba prostřednictvím důkazů potvrdit nebo vyvrátit. „A tak nás nenapadlo nic „šílenějšího“, než se na to důkladně podívat – a to doslova. Svezli jsme ve vybraných obcích náhodně dvacet popelnic, které jsme ručně přebrali na jednotlivé komodity,“ vysvětlil.

A jaký byl výsledek? Občané zapojení do ISNO měli v nádobě 72 % netříditelného odpadu a 28 % tříditelného odpadu jako je papír, plast, textil a bioodpad, který tam byl ojediněle ve formě plesnivého pečiva nebo slupek od citrusů. Občané nezapojení do ISNO v nádobě měli 43 % netříditelného odpadu a 57 % tříditelného odpadu, přičemž bioodpadu v některých nádobách bylo i 41 %. Při rozboru posledních nádob pracovníci STKO Mikulov už po čichu poznali, o jaký odpad se bude jednat. „Závěr našeho experimentu je takový, že kdo svědomitě třídí bioodpad, tomu popelnice nezapáchá,“ dodal závěrem Radek Staňka s tím, že výsledky rozborů je mile překvapily. „Popravdě řečeno jsme to čekali horší. Skladba některých popelnic byla naprosto dokonalá, tj. 100 % přetříděná. Některé popelnice byly zase naopak dokonale netříděné, ale i za ty jsme rádi, protože je co zlepšovat,“ řekl na závěr za všechny popeláře Radek Staňka.

Jitka Sobotková

 

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Živá hudba U Zajíce – Víťův brácha

MIKULOV / Zahrádka U Zajíce, Náměstí 3 19. 04. 2024 od 19 hodin Václav Otáhal …