NEJLEPŠÍ VERBÍŘ JE Z PERNÉ. V rámci Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2014 se konala i soutěž O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Vítězem se stal Stanislav Popela z Perné (vpravo), třetí skončil Martin Kobzík z Týnce. Foto: Jaroslav Švach

Podlužáci byli ve verbuňku nejlepší

STRÁŽNICE – O  víkendu proběhl již 69. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2014, jehož součástí byl i 29. ročník soutěže O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku.

Pořad je z dílny autorů Jana Blahůška, Rudolfa Tučka a Jarmily Teturové a těší se již od svého vzniku mimořádnému zájmu a rivalitě obecenstva především za Slovácka. Také letos byl amfiteátr Zahrada, kde tento pořad tradičně probíhá, přeplněný a celý ho natáčela televize Noe. Sobotního dopoledního výběrového kola se zúčastnilo celkem 37 tanečníků z celého Slovácka, kteří se sem probojovali z regionálních kol.

Tanečníky verbuňku doprovázely tři cimbálové muziky – Burčáci z Míkovic, Šmytec z Brna a Olina z Hodonína. Výkony tanečníků hodnotila odborná porota a Podluží zde zastupovali Rudolf Tuček a Štěpán Hubačka. Dále porota seniorů, kde bylo Podluží zastoupeno Jaroslavem Švachem. Z podlužáckých verbířů se do kvalifikace z regionálního kola ve Tvrdonicích probojovali Jan Huňař z Břeclavi, Martin Kobzík z Týnce, Ondřej Koneček z Týnce, Martin Vaculík z Dolních Bojanovic a Jakub Zezula z Podivína. Do odpoledního finále postoupili Martin Kobzík, Ondřej Koneček a Martin Vaculík a doplnil je Stanislav Popela z Perné, který jako vítěz regionálního kola postoupil do finále přímo.

Podlužáci byli letos výborní a porota udělila titul nejlepšího verbíře Stanislavu Popelovi z Perné, třetí byl Martin Kobzík z Týnce. V průběhu finále se představili i vítězové dětské verbířské soutěže a náš region zde zastupoval vítěz první kategorie Tadeáš Tomšej z Moravského Žižkova.

O nás Jaroslav Švach

Jaroslav Švach
tel.: 606 727 242 e-mail: svach@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …