Otevírání Lichtenštejnských stezek začne i letos u poštorenského kostela. Foto: archiv

Projeďte se krásnou krajinou Lichtenštejnů na kole. V sobotu se otvírají Lichtenštejnské stezky.

BŘECLAV – Milovníci cyklistiky už dávno oprášili svá kola a užívají si krásného jarního počasí. A tak jim určitě přijde vhod nabídka několika zajímavých akcí.Břeclavská sdružení Liechtenstein Area Agency přichystalo ve spolupráci s Městem Břeclav a Nadací partnerství na letošní sezonu hned sérii cykloakcí, které jejich účastníky provedou krajem vína, nádherných památek rodu Lichtenštejnů a krajinou lužních lesů na rozhraní tří zemí – jižní Moravy, Rakouska a Slovenska.

OTEVÍRÁNÍ LICHTENŠTEJNSKÝCH STEZEK. V sobotu 3. května se už po desáté otevřou Lichtenštejnské stezky. Letos si mohou cyklisté vybrat ze dvou tras (15 a 50 km), které je kromě zámků a zámečků zavedou i do Valtického podzemí, do Muzea železné opony nebo na ochutnávku Sedleckých vín.

Cyklopasy se budou zájemcům tradičně vydávat u poštorenského kostela od 9.00 do 10.30 hodin. Start není hromadný, ale bude se odjíždět postupně. Na cyklisty čeká například prohlídka Valtického podzemí, Muzea železné opony na hranicích u vyhlídkové Kolonády. V Sedleci na kontrolním stanovišti na cykloterase Sedlecká vína bude opět hrát cimbálka a podávat se bude mj. pečené sele. V Lednici je další kontrolní stanoviště v cyklorestauraci Pod platanem, kde na každého účastníka čeká chřestová zmrzlina zdarma a připraveny budou Lichtenštejnské chřestové speciality. Kolem zámku v Lednici se cyklisté dostanou k Janovu hradu. Odsud lze dorazit do cíle buď na kole lužním lesem nebo na palubě lodi společnosti Lodní doprava Břeclav. Kdo si netroufne na 53 km, může to vzít zkratkou z Valtic přímo k Hraničnímu zámečku v Hlohovci a ušetří skoro 10 km. Nejede se na čas, jde o to si trasu užít třeba po celý den, pobavit se s přáteli a poznat něco nového!
V cíli se nad břeclavským splavem se o občerstvení postará Zámecký pivovar Břeclav a o zábavu coutry kapela Wráwor. Od 13 hodin zde budou probíhat soutěže pro děti a další doprovodný program. Chybět nebude ani losování cyklopasů – hlavní výhrou je opět nové kolo.

TROJZEMÍM NA KOLE A LODÍ. V sobotu 14. června si projedeme území tří států za pouhý půlden, a to buď na kole nebo dokonce lodí. Z Pohanska se pojede na koupaliště do rakouského Rabensburgu, do Muzea železnice v Hohenau a přes slovenské území zpět na Pohansko, kde bude hrát cimbálová muzika Notečka.

VELKOMORAVSKÉ STEZKY NA PODLUŽÍ. V sobotu 5. července se můžete vydat na kole po stopách Cyrila a Metoděje na Podluží, tedy na území historicky významné Velké Moravy. Velkomoravské stezky vás zavedou nejen k historii, ale i k otevřeným podlužáckým sklepům a sklípkům.

UZAVÍRÁNÍ LICHTENŠTEJNSKÝCH STEZEK. V sobotu 4. října se uzavře sezona na kole opět na Lichtenštejnských stezkách, nebude chybět ochutnávka burčáku a břeclavského piva ze Zámeckého pivovaru.

Program na všech stezkách je určen pro celé rodiny, trasy jsou nenáročné, většinou vedou po rovince, nikam se nespěchá. Není to závod – cílem je užít si každý okamžik. Tak se přidejte i vy!

Více informací na www.lichtenstejnske-stezky.cz

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …