Sportovní dlouhověkost mohou mnozí Ladislavu Klimovi jen závidět. Při vyhlašování Sportovců okresu 2011 byl mezi trojicí nejúspěšnějších trenérů Břeclavska. Foto: Jiří Holobrádek

Ladislav Klim v sobotu oslavil osmdesát – gratulujeme!

Břeclav – Významného životního jubilea se v těchto dnech dožívá Ladislav Klim, bezpochyby jedna z největších osobností břeclavského sportu.

Narodil se 26. dubna 1934 v Brně, mládí ovšem prožil v Bzenci, kam dostal jeho otec – výpravčí na dráze umístěnku. Zde se také seznamuje se základy sportu, začíná s fotbalem, ale osudovým sportem se mu, po přestěhování do Břeclavi v roce 1945 stává atletika. Začíná to netradičně, sázkou s vlastním otcem o zdolání vzdálenosti 3.000 m po vzoru legendárního Emila Zátopka. Se svým výkonem ovšem příliš spokojen není, a tak začíná pravidelně trénovat.
Se svými spolužáky z gymnázia si na „Póně“ dělají doskočiště, vrhačský kruh a pouštějí se do pravidelného tréninku. Na jaře 1949 se zúčastňuje závodů Sokola Břeclav I a hned vyhrává tři disciplíny. Tento úspěch neunikne nestorovi břeclavské atletiky Miroslavu Loučkovi, pod jehož vedením se pouští do systematického tréninku. Věnuje se především vrhačským disciplínám, kde i přes svou slabší tělesnou konstituci patří k nejlepším v republice. Závodí především za domácí oddíl Lokomotivu Břeclav, na vojně (1954-56) za Slavoj Opava, později hostuje za Uherské Hradiště ve II. lize. Jeho okresní rekord v hodu diskem 43,17 m vydržel v čele okresních tabulek 30 let a dodnes ho řadí na 3. místo historických tabulek okresu.

Již jako dorostenec se věnuje také trenérské práci. Řada jeho svěřenců (Hrozínek, Cejnek, Úlehlová, Kulišová, Holobrádková, Kelemenová, Franzbergerová, Gamanovová, Bzirská a další) získává medaile na mistrovstvích republiky a stávají se také reprezentanty naší země. Doplňkově se věnuje také trénování basketbalu, především nejmladším žákyním. Mimo trenérské práce působí také jako metodik okresního výboru ČSTV, věnuje se rozhodcovské činnosti v atletice a basketbalu, vrcholem jeho rozhodcovské kariéry je účast na ME v atletice 1978, které se koná v Praze.

Významný je rovněž jeho přínos v oblasti historie sportu na okrese Břeclav. Již jako student břeclavského gymnázia pátrá v městském archivu po výsledcích atletů před válkou, postupně pomocí pamětníků sepisuje historii atletiky. Vytváří si svůj vlastní soukromý archív, z něhož čerpá i při sepisování historie ostatních sportů v Břeclavi. Je také pravidelným dopisovatelem do okresních deníků, v minulosti psal také do celostátních periodik.

Chtěli bychom tímto jménem všech sportovců Lokomotivy Břeclav poděkovat za práci, kterou ve všech oblastech sportovního života našeho města vykonal a v neposlední řadě popřát do dalších let hodně zdraví, životního optimismu, elánu a také spoustu času, který bude moci věnovat svému největšímu koníčku – atletice.

Jiří Petrjanoš, Atletický oddíl Lokomotiva Břeclav.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Otevírání Lichtenštejnských stezek 2024

BŘECLAV V sobotu 27. dubna se opět otevřou Lichtenštejnské stezky, tentokráte se sejdeme na prostranství …