Otevřené okno Petra Hanniga

ČR – Francie 1:0

Skalní fotbaloví fandové nebojte se – nepropásli jste nějaký důležitý mezistátní zápas. Ani po vítězství nad Islandem 2:1 se nesnažím být prognostikem a vzhledem k neuvěřitelné jízdě trenéra Vrby a českého týmu předjímat eventuální rozlosování do skupin, či dokonce nějaký čtvrtfinálový zápas. Ne, jedná se úplně o něco jiného. Ale pěkně popořádku.

Právě jsem se vrátil z Berlína, kde jsem si užíval výhod zakoupené 48 hodinové turistické jízdenky. Mimochodem, víte že v Berlíně platí tramvajenka i na loď po jezeře, což jsem já, známý to vodomil, jaksepatří využil.

V Berlíně jsem si též uvědomil, že je dobře, že u nás přetrvávají ještě staré dobré zvyky, kdy mladí dávají v MHD přednost starším. Skupinka studentů a studentek se tam s vervou vrhá na uprázdněná sedadla a v pohledech stařenek už ani nenacházím pátraní po volných místech. A není to jenom příběh týkající se Berlína. Takový obrázek je k vidění téměř ve všech, pro nás vzorových, západních metropolích. Pouze v Istanbulu jsem zažil, že mladí dávají přednost starším a muži ženám (i když zde je třeba nutno dodat, krásným ženám ze střední Evropy, jak jsem si všiml).

Ovšem teď je nutné, abych vysvětlil název mého dnešního Otevřeného okna. Po návratu z Berlína jsem ve své poště našel pozvánku opět k Poslednímu soudu. Nejedná se o pozvánku z očistce do nebe či pekla, ale do vinárny onoho známého monarchisty. 20. listopadu, což je třetí čtvrtek v měsíci, k němu Beaujolais Nouveau 2014 est arrivée. Nové Beaujolais roku 2014 dorazilo i k Poslednímu soudu a můj známý monarchista chce, abych jako správný frankofil dorazil k Poslednímu soudu i já a přednesl tam ve francouzštině nějakou báseň.

Na svatého Martina 11. 11. jsem po cestě k Poslednímu soudu procházel svatomartinským trhem. Svatomartinské víno, hlavně z Moravy, ale i z Čech, se pilo plnými doušky, jedly se husy a celá Praha tím žila. Dnes, kdy do Prahy dorazilo Beaujolais, je nálada o mnoho střídmější. Prostě, co do zvyků, týkajícího se pití mladého vína, vyhrává u nás už jasně vlastenectví. A to je dobře. Však u nás umíme už pěkná vína, která dostávají na zahraničních soutěžích medaile. To ovšem neznamená, že jsem si i na novém Beaujolais nepochutnal.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Břeclavská diskuzní štafeta s Lenkou Zlámalovou

BŘECLAV / Městská knihovna Břeclav pátek 24.9.2021 / 17:00  V Malém sále se uskuteční odložená …