Foto:ekolist.cz

Elektřina je osmkrát dražší než v roce 1991

BŘECLAV  – Ze šedesátníku na pětikorunu – tak zdražila od roku 1991 kilowatthodina elektřiny uživatelům nejběžnějšího tarifu. A obnovitelné zdroje se na tomto nárůstu podílejí jen deseti procenty. To jsou jen dva klíčové údaje z nové studie Proč je elektřina osmkrát dražší, kterou nedávno zveřejnilo Hnutí DUHA. 

Autorem studie je Bronislav Bechník, renomovaný energetický expert portálu TZB-info. Studie přehledně vyhodnocuje jednotlivé faktory, které měly na růst cen elektřiny vliv: od deregulace cen v 90. letech, přes změnu sazby DPH, zdražování silové elektřiny do roku 2009 až po dopad podpory obnovitelných zdrojů po roce 2005. V letech 1996 až 2001 rostly ceny elektřiny v průměru o 16 až 17 % vlivem deregulace. Ještě mezi lety 2006 a 2009 dosahoval průměrný meziroční růst cen 8 % – hlavně kvůli zdražování energetických komodit před finanční krizí.

Nová studie podrobně posuzuje vývoj ceny pro typické spotřebitele s dvěma nejběžnějšími tarify: pro domácnosti využívající elektřinu pouze k provozu spotřebičů a pro ty, které mají navíc elektrický bojler nebo akumulační kamna. Autor rozebírá cenu elektřiny na jednotlivé složky a přiřazuje k nim subjekty, které jsou příjemci všech částí zákaznických plateb. Nejvíce peněz končí u distribučních společností, následují výrobci a dodavatelé elektřiny a státní rozpočet (DPH).

Studie rovněž hodnotí rozdíly mezi nabídkami jednotlivých dodavatelů a možnosti zákazníků ovlivnit platbu jejich vhodným výběrem. Dochází ke zjištění, že rozdíl v roční platbě nejdražšímu a nejlevnějšímu dodavateli je vyšší než příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů pro stejné množství elektřiny. Studie obsahuje i odkaz na aplikaci, ve které si uživatelé mohou rychle porovnat nabídky jednotlivých dodavatelů.

„Svádět růst ceny elektřiny hlavně na podporu obnovitelných zdrojů je stejně chybné jako obvyklé. Studie Bronislava Bechníka přehledně ukazuje, že k hlavním skokům v cenách elektřiny došlo dávno předtím, než se do nich začaly podpory obnovitelných zdrojů promítat. Mezi lety 2006 a 2009, kdy podpora obnovitelných zdrojů byla skoro zanedbatelná, rostla cena elektřiny meziročně o 8 % kvůli zdražování silové elektřiny na burze. Právě cena silové elektřiny v posledních letech klesá, mimo jiné i díky rozvoji obnovitelných zdrojů,“  tvrdí Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA.

Bronislav Bechník, autor studie, připomněl i další důležitý fakt: “Ceny elektřiny rostly nejrychleji v 90. letech. Jenže v té době zároveň stejně rychle rostly mzdy, takže ve výsledku si člověk v roce 1998 mohl za průměrnou mzdu koupit stejné množství elektřiny jako v roce 1991. Pak následovalo několik let, kdy ceny elektřiny rostly mnohem rychleji než mzdy nebo ceny ostatního zboží. V poměru k výši mezd je dnes elektřina o něco levnější než v roce 2002, kdy byla vůbec nejdražší.”

Kompletní studii si můžete stáhnout na adrese: www.hnutiduha.cz/duvody-drahe-elektriny

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …