Události 17. listopadu 1989 v Praze našly odezvu i v Hustopečích. 22. listopadu 1989 se uskutečnila první revoluční demonstrace . foto:www.muzeumhustopece.cz

Listopad 89 v Hustopečích. Vyprávěli hosté ve studiu

Hustopeče – Demonstrace, petice, cinkání klíčů, Občanské fórum, pád komunismu, svobodné volby. To jsou v kostce události, které začaly přesně před 25 lety. Jak je však prožívali jednotliví účastníci? Jaké měli pocity? Jak 17. listopad 1989 prožívala jednotlivá města? Jak listopadové dění prožívaly Hustopeče?

O tom si s námi povídali tři hosté. Pozvání do studia Hustopečské televize přijali účastníci listopadových událostí, hlavní tahouni revoluce v Hustopečích Jaroslav Cabal, Jarmila Milotová a Marcela Hrančíková. Svěřili se se svými pocity, popsali listopadové dění v Hustopečích, vzpomněli na nástrahy minulého režimu. Marcela Hrančíková například v Hustopečích jako první promluvila na improvizovaném pódiu na schodech morového sloupu k davům demonstrujících lidí, Jarmila Milotová zase jako první v Hustopečích začala zpívat před demonstranty českou hymnu.

V Hustopečském magazínu č. 283 však toho uvidíte a uslyšíte mnohem víc. Dobové záběry ze soukromého archivu nám poskytl Hustopečský Petr Burget. Natáčel celé tehdejší dění. Díky němu se tak můžete v krátké reportáži vrátit na česko-rakouské hranice, které v prosinci 89 propojil živý řetěz z lidských rukou.

-jal-

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …