Jižanské derby se nedohrálo, Lvi odešli na protest proti výrokům sudího z ledu

Hodonín – První letošní jižanské derby skončilo předčasně. Lvi sice brzy vedli po brance Buhaje, domácí ale vývoj utkání postupně třemi brankami otočili. Rozhodující moment zápasu přišel ve 47. minutě, kdy sudí nejprve uznal a následně po dlouhých obstrukcích odvolal kontaktní branku Břeclavi na 2:3. Po dalších sporných verdiktech, kterých bylo v zápase k vidění mnoho na obou stranách, se břeclavská střídačka zvedla a na protest proti výkonu sudího odešla do kabin, odkud se již Břeclavané nevrátili. Případ bude řešit sportovně-technická komise hokejového svazu, ale zápas čeká s velkou pravděpodobností kontumace 5:0 ve prospěch domácího týmu nebo ponechání výsledku. 

Zápas začal před výbornou diváckou kulisou lépe pro Břeclav, která již ve 2. minutě dokázala využít první přesilovku. Střelu Průdka Kotvan vyrazil jen před sebe, kde se poslední dorážkou do sítě prezentoval Tomáš Buhaj a rozjásal více než stovku břeclavských fanoušků na hodonínském zimáku. Domácí poté, co přečkali několik oslabení, začali nebezpečně ohrožovat branku Šurého. Hodonínskému Kučerovi ještě střela nesedla, neuspěl ani Sajdl. Až v 18. minutě břeclavský brankář lovil puk ze své sítě. To v přesilovce Drtičů zafungovala tradiční spolupráce Peše s Juráskem.

Druhá třetina nepatřila z pohledu Břeclavanů k těm povedeným. Na užším kluzišti se mnohem lépe dařilo kombinovat domácím, kteří po zásluze otočili zápas. Po několika varováních přišel i trest v podobě inkasované branky. Povedené přečíslení zakončil přesnou střelou Charvát. A nebýt zásahům brankáře a občas i vychýlené mušky domácích hráčů, odcházeli by Lvi do kabiny po druhé dvacetiminutovce s větším než jednobrankovým mankem.

Další rána navíc přišla na začátku třetí třetiny, kdy hosté inkasovali ve vlastní přesilovce. Domácí kapitán Peš zachytil vyhození, projel středem hřiště a skryl střelu zápěstím za obránce. Trefil přesně šibenici. Ze zápasu se už ale odehrálo jen pár minut. Hodonín se bránil ve dvojnásobném oslabení, které ukončil v jeho poslední sekundě přesnou střelou Dominik Tobola. Sudí Humpolíček branku uznal, ovšem po následných protestech a dlouhém dohadování ji zase odvolal pro hru údajnou hru vysokou holí. Tím rozčílil jak hráče, tak trenéry Břeclavi, kteří jeho výrok vůbec nechápali. Poté už se odehrálo jen pár sekund, během kterých ale sudí přehlédl další faul na Směřičku, který po něm má otřes mozku. Naopak za pár sekund vyloučil za dohrání za hodonínskou brankou břeclavského Miklíka. To bylo na Břeclavany moc a na led letěla jak flaška, tak trenérské desky. Po dohodě s majitelem klubu trenér Konečný následně poslal své hráče do kabin předčasně a domácí mohli slavit vítězství. V jakém poměru bude, se rozhodne od zeleného stolu.

Autor: Martin Daneš

 Michal Konečný (trenér Břeclavi): “ Udělal jsem podobnou věc poprvé v životě a stalo se tak po domluvě s majitelem klubu a s mým asistentem Radkem Hamanem. Šlo o zdraví hráčů. I moji hráči už měli krvavé oči a nemáme jich zrovna nadbytek, tak jsem nechtěl riskovat, že by to mohlo dopadnout ještě hůř. Rozčílilo mě hlavně to, že neuznali kontaktní gól. Jeden rozhodčí tvrdil, že šlo o hru vysokou holí, a druhý, že šlo o postavení hráče v brankovišti. Ještě jsem nikdy neviděl, aby domácí tým přesvědčil rozhodčího oddvolat branku… Následně vskočil borec z trestné lavice a likvidačním zákrokem složil Dominika Směřičku, který ležel polomrtvý na ledě, a hrálo se dál. Dominik má otřes mozku a pomalu neví, jak se jmenuje a kde je. Místo toho za pár vteřin rozhodčí vyloučil našeho hráče. Sudí pískal divně od začátku, na úvod poměrně přísně poslal domácí do tří a my jsme dali v početní výhodě gól na 1:0. V téhle přesilovce však domácí znovu dvakrát faulovali naše hráče a rozhodčí už je nevylučoval, naopak náš Červenka šel nepochopitelně na trestnou za bránění ve hře. Každopádně zápas asi bude kontumován v náš neprospěch, Hodoní hrál dobře a vítězství si zaslouží.“

Jan Prčík (trenér Hodonína): „Musím říci, že i já jsem měl pocit, že rozhodčí nemá zápas úplně pod kontrolou, ale úkolem trenéra je hráče přimět, aby se soustředili na hru a nenechali se vyvádět z rovnováhy spornými výroky rozhodčího. My jsme měli do tohoto momentu řadu vyloučených hráčů a museli jsme se s tím vyrovnat. V tu chvíli, kdy se utkání přerušilo, jsem očekával, že sudí klidně může udělit hráčské lavici Břeclavi trest za nesportovní chování. A že hosté nechtěli, aby se břeclavští hráči zranili? Toto vyjádření nebylo na místě. Vždyť ti, kteří hráli v oslabení, jsme do té doby byli hlavně my. Fandilo se ale slušně, nebyly tam žádné nadávky. Atmosféra byla výborná a podíleli se na ní i výborní hostující fandové. Přikláněl bych se k tomu, aby zůstal v platnosti stávající výsledek. Určitě si nemyslím, že by se utkání mělo opakovat, protože by to pro nás bylo nespravedlivé.“ (zdroj: www.hokej.cz)

VIDEOZÁZNAM POSLEDNÍCH MINUT UTKÁNÍ SI MŮŽETE PROHLÉDNOUT ZDE:

SHK HODONÍN – HC LVI BŘECLAV 3:1 (1:1, 1:0, 1:0) nedohráno, předčasně ukončeno ve 47. minutě

Branky a nahrávky: 18. Jurásek (Peš), 28. Charvát (Mika), 43. Peš (Kuba) – 2. Buhaj (Dittrich, Průdek)

Vyloučení: 8:8, navíc Směřička (BV) OT 10 minut Využití: 1:1 V oslabení: 1:0; Diváků: 1611 (z toho 125 z BV)

Rozhodčí: Humpolíček – Měkýš, Otáhal (všichni Brno); Poměr střel: 22:13

SHK Hodonín: Kotvan (Rozum) – Grman, Pokorný, Škápik, Zapletal, Nedvěd, Fejt, Polesný – Zezula, Špok, Kučera Z., Tomi, Smetana, Peš, Kuba, Piskoř, Sajdl, Jurásek, Vrba, Charvát, Mika

HC LVI Břeclav: Šurý (Klimeš) – Směřička, Miklík, Beneš, Svoboda, Novák, Dittrich, Höss – Kučera K., Zháňal, Medřický, Kubáč, Červenka, Nováček, Tobola, Buhaj, Průdek, Bolfík

Další výsledky 11. kola:

Poruba – Opava 9:2

Technika – Přerov 3:2p

Nový Jičín – ValMez 4:2

Karviná – Vsetín 2:5

Frýdek-volno

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Ohlédnutí za uplynulou sezonou hokejových lvíčat

Ohlédnutí za uplynulou sezonou hokejových lvíčat Libor Kocúr sekretář klubu Ligové soutěže skončily, hokejisté z …