Foto:www.ceskevylety.cz

Svatomartinské: opět dva miliony lahví

BŘECLAVSKO  – I když počasí letos vinařům nepřálo, na produkci mladých vín se značkou Svatomartinské by se to projevit nemělo.

Zájem vinařů o udělení ochranné značky Svatomartinské stále roste, a tak její majitel, kterým je Vinařský fond České republiky předpokládá, že i letos se na trhu objeví zhruba dva miliony lahví. Vinařský fond vzkřísil svatomartinskou tradici v roce 2005 a nastartoval tak strmý nárůst obliby těchto svěžích a mladých vín.

V roce 2005 se přihlásilo do projektu 36 vinařství, vloni jich bylo již 116. Již nyní je jasné, že letos bude toto číslo ještě vyšší – minulý týden bylo přihlášeno 129 vinařů a vinařských firem.

Značku Svatomartinské mohou nést pouze bílá vína vyrobená z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, růžová vína z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a od loňska i Zweigeltrebe, červená vína z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké. Mezi Svatomartinskými víny můžeme najít i cuvée z těchto odrůd.

„Letos očekáváme největší zastoupení odrůdy Mülller Thurgau, u růžových Svatovavřineckého a u červených vín Modrého Portugalu. Oproti loňsku očekáváme mírný nárůst u růžových vín, kde vloni přibyla odrůda Zweigeltrebe. Odrůdová skladba moravských a českých vín je velmi bohatá a proto nebyl problém vybrat hned několik vhodných odrůd a nabídnout tak spotřebitelům širokou škálu Svatomartinských vín,“ uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu ČR a dodal: „Příchod Svatomartinského se stal celonárodním svátkem vína a neodmyslitelnou součástí vinařského kalendáře.

Značku Svatomartinské nezíská každé mladé víno, důležitá je také jeho kvalita. „Vína musí splňovat analytické standardy – musí to být lehčí vína s nižším obsahem alkoholu, s zbytkovým cukrem maximálně 9 g/l a rozdíl mezi cukry a kyselinami musí být maximálně 2 g/l. Dále musí víno projít senzorickým hodnocením v degustačních komisích. Limit je 78 bodů ze stobodové mezinárodní stupnice,“ popsal podmínky pro udělení značky Svatomartinské Pavel Krška z Národního vinařského centra. Letos bude hodnotící komise zasedat 23. a 31. října. Vína, která získají právo nosit značku Svatomartinské, budou poté zveřejněna na www.wineofczechrepublic.cz

O nás Jiří Holobrádek

Jiří Holobrádek
tel.: 723 865 819 e-mail: holobradek@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …