Klobáskového krále najdete v Lanžhotě – rozhovor týdne s Miroslavem Hakalou, řezníkem a uzenářem v Lanžhotě

LANŽHOT – Na letošním břeclavském Klobáskobraní zachvátil poháry za všechna tři první místa. Gaston, Plísňová, Hakalíkova, Z udírny, Komínová, Chilli, S medvědím česnekem, bylinková – to jsou jen některé z druhů které připravuje řezník a uzenář Miroslav Hakala z Lanžhota.

Jak dlouho v oboru pracujete?

Vlastně od vyučení. Firmu jsem založil před sedmi lety, takže se dá říct, že je pořád ještě v plenkách. Je to rodinná firma – pracuji zde s manželkou a se synem, všichni jsme vyučeni v oboru. Kromě toho tady máme jednoho řezníka a jednu prodavačku. Nebereme to průmyslově, jsme všichni rodina.

Úspěch vašich výrobků na letošním břeclavském Klobáskobraní byl fenomenální. Účastníte se i jiných soutěží či výstav?
Jezdíme v podstatě na všechny. Byli jsme na mezinárodní výstavě ve Velké nad Veličkou, kde jsme od veřejnosti dostali druhé a třetí místo. Této soutěže se účastní lidé ze Slovenska, Maďarska, Polska… Ve Vápenkách jsme měli na Koštu klobás od veřejnosti první a od odborné poroty druhé a třetí místo. A teď v Břeclavi všechna první tři místa.

Obstát v konkurenci tradičních maďarských klobás asi není jednoduché…
Maďaři, to jsou borci! O to větší má člověk z ocenění radost. Hlavně když je to od veřejnosti. Nás zajímá hlavně to, jak klobásy chutnají lidem.

Na soutěže jedete se speciálními druhy klobásek, nebo je to běžná produkce, kterou u vás mohou lidé koupit?
Jsou to klobásky, které normálně běžně prodáváme. Vyrábíme jich asi 18 druhů a obsahují pouze čisté maso a koření.

Co pro vás a vaši firmu úspěchy na soutěžích znamenají?
Tak znamená to, že naše práce má nějaký význam a je to pro nás takové ocenění, že tu práci děláme na profesionální úrovni.

Dá se říci, které druhy klobás jsou u lidí nejoblíbenější?
Záleží i na ročním období. Teď fungují hlavně klobásy trvanlivé. Každý výrobek si najde svou skupinu lidí, někdo má rád paprikové, někdo bylinkové. Jednoznačný favorit není.

Asi se nevěnujete jen výrobě klobásků…
Máme veškerý sortiment – kolem 70 druhů výrobků. Jedná se vždy o čisté maso. Mnoho lidí dnes trpí potravinovými alergiemi, což je problém. Ale když dáte dítěti naši šunku, tak se z ní neosype. Naše výrobky neobsahují lepek ani alergeny.

Kde se s vašimi výrobky mohou lidé setkat?
Máme prodejnu tady v Lanžhotě, potom pojízdnou prodejnu, tu můžete potkat třeba v Břeclavi na Farmářských trzích každý pátek. Dodáváme i do Brna.

O nás Lidka Pavlovová

Lidka Pavlovová
tel.: 606 181 839 e-mail: pavlovova@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

VALTICE: Svěcení vína

VALTICE / Státní zámek Valtice – Španělská konírna 18. 11. 2023 začátek od 15:00 Přehlídka …