Památník obětem železné opony uspěl v národní soutěži architektů

MIKULOV – Památník obětem želené opony, který stojí nedaleko Mikulova, získal v soutěži Národní cena za architekturu Grand Prix 2015 čestné uznání v kategorii architektonický design, drobná stavba a umělecké dílo v architektuře.

Soutěž vyhlásila Obec architektů ve spolupráci s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Vítěze a oceněné vyhlásila porota 19. května večer ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze.

Překvapivým vítězem prestižní tuzemské soutěže a nositelem Národní ceny za architekturu se stala chata v Doksech. Do letošního ročníku hlavní soutěžní přehlídky české architektury se přihlásilo 88 děl v sedmi kategoriích. Všechny stavby musely být realizované na území České republiky v loňském roce.

„Památník obětem železné opony tvoří třiapadesát kovových stél tyčících se k nebi a je mementem na osudy lidí, které spojovala touha po svobodě. Zaplatili však daň nejvyšší,“ řekl mikulovský starosta Rostislav Koštial. A netajil se radostí, kterou mu získání ceny v prestižní soutěži udělalo.

Památník Brána ke svobodě byl slavnostně odhalen v listopadu loňského roku u příležitosti pětadvacátého výročí sametové revoluce. Za projektem a jeho realizací stojí občanské sdružení Paměť. Autory památníku jsou brněnští architekti Tomáš Pilař a Ladislav Kuba, z jejichž dílny pochází také kašna na brněnském náměstí Svobody. Brána ke svobodě je prvním skutečným památníkem obětem totality v Evropě a doplnila tak Stezku svobody, která na třinácti informačních panelech umístěných podél pohraniční cesty v Mikulově mapuje osudy lidí, kteří se za dramatických okolností pokusili překonat železnou oponu.

„Město Mikulov je velmi hrdé, že tento památník je právě zde. Stejně tak jsme hrdí na spolupráci se sdružením Paměť a se všemi, kteří neztratili paměť na dobu, která tu byla,“ řekl starosta města Rostislav Koštial.

 

Jitka Sobotková

 

 

 

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Otevírání Lichtenštejnských stezek 2024

BŘECLAV V sobotu 27. dubna se opět otevřou Lichtenštejnské stezky, tentokráte se sejdeme na prostranství …