Salon vín 2016 otevře dříve a přináší několik novinek

Nejprestižnější soutěž České republiky Salon vín – národní soutěž vín přichází od roku 2016 s několika změnami. Expozice nového ročníku Salonu vín bude v podzemí valtického zámku otevřena o měsíc dříve, tedy na konci ledna. Nově budou také udělovány stříbrné medaile Salonu vín vínům, která postoupila do druhého kola soutěže a obdržela minimálně 83 bodů. Bude zavedena divoká karta a dojde k posílení laboratorní analytické kontroly vín. Národní soutěž vín pořádá Národní vinařské centrum, o.p.s. pod odbornou garancí Svazu vinařů ČR a pod záštitou prezidenta České republiky.

 Naše nejvyšší soutěž vín pomalu kráčí vstříc 16. ročníku a přichází se změnami. Pozitivní zprávou pro návštěvníky je, že budou mít možnost navštívit degustační expozici už na konci ledna. „Termín soutěže jsme posunuli také kvůli vinařům. Vzhledem k tomu, že hodnocení finálního kola bude již na začátku prosince, budou moci vinaři pracovat s výsledky soutěže ještě před klíčovým vánočním trhem,“ komentuje změny ing. Pavel Krška, ředitel Národní soutěže vín.

Dochází také ke změnám v hodnocení vín. Finální stovka vín obdrží zlatou medaili a tato budou celoročně prezentována ve stálé degustační expozici Salonu vín na zámku ve Valticích. Nově budou ohodnocena stříbrnou medailí také vína, která postoupí do druhého kola, tj. finální dvoustovky zde získají minimálně 83 bodů. „Do celého systému Národní soutěže vín, tedy všech nominačních soutěží, se každoročně hlásí přes 1600 vín a je škoda opomenout i druhou stovku těch nejlepších. I tak bude Salon vín – národní soutěž vín ČR patřit k nejpřísnějším soutěžím vín u nás. Věříme, že díky stříbrným medailím se vína snáze dostanou ke spotřebitelům, kterým hodnocení může usnadnit orientaci na trhu,“ dodává ke změnám ing. Pavel Krška. Vína, oceněná stříbrnou medailí budou dle možností prezentována formou krátkodobých expozicí a budou také vybírána na prezentační akce mimo Salon vín.

Divoká karta je novinkou, která umožní vinaři, jenž získal alespoň jednu nominaci z oblastních kol, přihlásit do 1. kola soutěže ještě jedno víno ze své produkce.

Dále se také posílí laboratorní kontrola hodnocených vín. Všechna vína, postupující z 1. kola, projdou laboratorní analýzou a laboratorní analýza bude prováděna namátkově také u vín, dodávaných do degustační expozice.

Hlavní termíny pro rok 2016:

  • 18. – 20. 11. 2015 – hodnocení 1. kola soutěže (Národní vinařské centrum)
  • 8. 12. 2015 – hodnocení 2. (finálního) kola soutěže (Jízdárna státního zámku ve Valticích)
  • polovina ledna – zveřejnění výsledků Salonu vín – národní soutěže vín 2016
  • 29. 1. 2016 – slavnostní otevírání nového ročníku degustační expozice Salonu vín 2016

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Tisíce motorkářů míří na jižní Moravu v rámci Super Rally 2024

KRAJ: Policisté budou dohlížet na dopravu i veřejný pořádek.  Jihomoravští policisté se chystají na opatření …