foto: mpbv.cz

Bezdomovců nocujících v zimě venku je méně

BŘECLAV – Počty břeclavských bezdomovců přečkávajících zimní mrazy ve vybydlených domech, chatrčích a stanech se ve srovnání s uplynulou zimou mírně snížily. V současné době představují skupinu asi dvou desítek osob.

Pokles je dán tím, že někteří z nich tráví čas ve výkonu trestu odnětí svobody, ve zdravotnických zařízeních, jiní zemřeli. Zároveň se i zvýšil počet bezdomoveckým způsobem žijících osob, kteří vzali zavděk možností přečkat zimní období v azylových zařízeních břeclavské charity. Někteří z dříve „nadivoko“ žijících lidí se odstěhovali z Břeclavi pryč, někteří z nich si našli podnájem nebo dokonce i pravidelné zaměstnání.

Zjišťování aktuálního faktického stavu počtu osob žijících bezdomoveckým způsobem života a lokace míst, kde přebývají, provádí strážníci s územní a objektovou odpovědností břeclavské městské policie již třetím rokem. Důvodů k této činnosti je hned několik. Jednak mít možnost zvláště v období větších mrazů osoby bez přístřeší kontrolovat a zjišťovat, zda nevyžadují zdravotní pomoc nebo pomoc sociálního pracovníka, jednak strážníci potřebují mít stále přehled o místu výskytu osob bez stabilního místa bydliště pro případ, že by je potřebovali kontaktovat i z jiných než zdravotních a sociálních důvodů.

Ze zjištění břeclavských strážníků plyne, že bezdomoveckou skupinu přečkávající zimu ve vybydlených objektech, stanech či nezařízených bytech tvoří z 67 % muži a z 33 % ženy. Tato skupina se na celkovém počtu břeclavských bezdomovců podílí asi 45%, zbytek tvoří osoby, které jsou klienty azylové bydlení poskytujících organizací nebo lidé bydlící ve společných podnájmech.

V těchto dnech provedené kontroly bezdomovců žijících v nuzných provizorních podmínkách neodhalily oproti zimám předcházejícím případ, kdy by bylo nutné k osobě bez střechy nad hlavou volat lékaře. To se však může kdykoli změnit, zvláště za situace nástupu silných mrazů.

(zno)

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Inline hokej – sezona 2024

Od sezony 2024 dochází k úpravám některých pravidel soutěží inline hokeje v Česku i v …