Ochutnávka Svatomartinských vín se blíží

VALTICE (tz) – Hodnocením odborných komisí prošla vína, která usilovala o získání možnosti používat od 11. 11. značku Svatomartinské.

Už po prvním kole hodnocení, které proběhlo ve čtvrtek 23. října,  se dalo říci, že letošní Svatomartinská vína budou svěží, šťavnatá a s výrazným ovocitým aroma.  Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra připojil hlavní charakteristiky Svatomartinských vín ročníku 2014: „Velmi mne v letošním roce i přes nepříliš hezké počasí překvapila kvalita a charakter bílým a růžových svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínající u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu.“

Na základě splnění kvalitativních požadavků byla značka Svatomartinské v prvním kole, které proběhlo ve čtvrtek 23. října, udělena 204 vínům ze 67 vinařství. Ve druhém kole hodnocení, v pátek 31. října, získaly právo používat označení Svatomartinské víno 2014 dalších desítky vín. Přesný počet nebyl ještě v době uzávěrky zveřejněn.

Loni došlo ke zpřísnění hodnocení Svatomartinských vín. Důvodem byl požadavek na zvýšení kvality. Vinaři ale zjevně zvládají připravit vína velmi dobře, i když jim letos počasí zkomplikovalo sklizeň. Předpokládá se tedy, že Svatomartinských vín bude dostatek, tak jako v minulých letech.

Tradičně nejvíce přihlášených i úspěšných vín bylo mezi bílými odrůdy Müller Thurgau, u růžových vede Svatovavřinecké a u červených Modrý Portugal.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již podesáté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Více se o Svatomartinských vínech a akcích spojených s jeho vítáním dočtete v rubrice Ochutnejte Břeclavsko.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …