Vyšel Malovaný kraj

Ke svým čtenářům v těchto dnech zamířilo květnovo-červnové vydání slováckého dvouměsíčníku Malovaný kraj, spjatého od roku 1946 s Břeclaví.

Jistě v něm mnohé zaujme rozsáhlý text o vojenském útvaru Slovácká brigáda. Na jiném místě se dozvíte, že tomu není zas tak dávno, kdy se na Podluží zvonilo proti mrakům. Krátký medailon má v časopise optik Jiří Novotný vytvářející s přáteli „břeclavsko-moravský slovník“. Kromě toho si v periodiku můžete připomenout březnový koncert Břeclavanu věnovaný nedožitým devadesátinám známého primáše Jožky Kobzíka. Nechybí ani článek zasvěcený počátkům železnice v Břeclavi a příjezdu prvního vlaku do města. Představena je jedna z méně známých staveb v Lednicko-valtickém areálu, a sice Maurská vodárna v lednickém parku. V tradičním seriálu o poštorenské kamenině je upozorněno na celou řadu umělců tvořících v minulosti pro Poštorenské keramické závody a přirozeně rovněž na jejich díla, z nichž některá jsou stále ještě k vidění, a to nejen v Břeclavi.

Na Pálavu vás zavedou příspěvky o dubu pýřitém, zvaném též šipák, který se dostal i do znaku CHKO Pálava, a o Šibeničním vrchu, jenž najdete kousek za Mikulovem. A přirozeně nechybí ani programy hned několika národopisných akcí (např. festivalu Kraj beze stínu v Krumvíři nebo tvrdonických slavností), Zrcadlo místního a regionálního tisku, pravidelná porce vtipů v nářečí či blok poezie.

Více se o obsahu periodika a jeho zaměření dozvíte na webových stránkách www.malovanykraj.cz

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Karel Křivánek – Pozdní sklizeň

BŘECLAV / synagoga Břeclav 10. 05. – 23. 06. 2024 / vernisáž výstavy 9. 5. …