Bravurní vstup do turnaje MIH! Češi vyprovodili Švýcary šesti góly

BŘECLAV

Efektivní v koncovce, zodpovědní v obraně. To byl klíč k prvnímu úspěchu české reprezentace na Memoriálu Ivana Hlinky. I přes rychle inkasovaný gól předvedli svěřenci Václava Varadi parádní výkon a divákům nabídli gólové hody se šťastným koncem. Česko : Švýcarsko  6:1 (4:1, 1:0, 1:0)

Slušně zaplněná Ice Bors Aréna hnala domácí od začátku utkání do útoku. Paradoxně však jako první udeřil soupeř. Justin Sigrist nahodil kotouč zpoza brány směrem ke Škarkovi, od jehož nohy se puk nešťastně odrazil do sítě. České mladíky však brzký gól do kolen nedostal. Naopak se vrhli do útoku a zamkli Švýcary ve třetině. Sladká odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Po Šaldově střele se puk dokutálel přímo k Matyášovi Svobodovi, který střelou k tyči nedal Zaettovi šanci.

Češi v nastoleném tlaku nehodlali polevit a nadále se tlačili do brány. Švýcarům se to očividně nelíbilo. Hrubým faulem na Šaldu si pomohl Tanner a putoval rovnou do kabin. To ale nebyl pro svěřence trenéra Paterliniho jediný trest. Filip Zadina odčinil faul na spoluhráče nejlíp, jak mohl. Po krásné Galvasově přihrávce přes pásmo trefil odkrytou klec a rázem šel český výběr do vedení.

Stejným způsobem jako sílil tlak Čechů, rostla nedisciplinovanost jejich protivníka. Na konci 17. minuty se hosté dostali do dvojnásobného oslabení a Češi začali opět trestat. Nejprve si počkal Matyáš Svoboda na odražený puk, jenž pohotově dorazil do sítě, o pár okamžiků později překonal Ostapa Safin brankáře u levé tyče počtvrté.

Do druhého dějství vkročili tentokrát šťastněji hokejisté z pořadatelské země, kdy se nádherným sólem blýskl kapitán týmu Martin Nečas. Ve 25. minutě byly ruce české reprezentace opět nahoře. Rozhodčí ale vzápětí usoudil, že k dosažení branky došlo až po přerušení a gól neuznal. Navzdory četným šancím na obou stranách se stav skóre na světelné tabuli ve druhé třetině už nezměnil.

Ani pohodové vedení neubralo v závěrečné pasáži Čechům na chuti po gólech. Nepolevovali a i nadále atakovali Zaettovy tři tyče. Po obrovské hrubce Koblera, který si dovolil kličku před vlastní bránou, navýšil vedení na konečných 6:1 Filip Chytil.

Zápas v jménech a číslech

 Česko:             Škarek – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Bukač – Svoboda, Nečas, Kaut – Kern, Hladoník, Zadina – Machala, Kondelík, Safin – Chytil, Škvrně, Dvořák – Novák

Švýcarsko:      Zaetta – Greisser, Le Coultre, Gross, Matewa, Zeiter, Schüpbach, Wüthrich – Reymondin, Kurashev, Hischier – Simic, Nyffeler, Sigrist – Müller, Döpfner, Lehmann – Tanner, Eggenberger, Kobler – Leuenberger

Branky a asistence: 9. Svoboda (Šalda), 15. Zadina (Galvas), 18. Svoboda (Nečas, Kvasnička), 19. Safin (Machala, Galvas), 24. Nečas (Kaut), 44. Chytil – 2. Sigrist (Müller)

Střely:             39:16 (17:4, 12:9, 10:3).
Vyloučení:      3:6, navíc 5 + OK Tanner. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0.
Rozhodčí:       Čech, Hribik – Ondráček, Svoboda.

Diváků:           1522.

 

Ostatní dnešní tři zápasy Memoriálu Ivana Hlinky skončili takto:

 Ve skupině A (Břeclav)

USA : Finsko                4: 3p (1:1, 1:0, 1:2 – 1:0)

Ve skupině B (Bratislava)

Švédsko : Rusko          3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Slovensko : Kanada     2: 3p (0:2, 0:0, 2:0 – 0:1)

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Inline hokej – sezona 2024

Od sezony 2024 dochází k úpravám některých pravidel soutěží inline hokeje v Česku i v …