Švýcarský Basilej – velký úspěch Břeclaváků

Švýcarský Basilej – velký úspěch Břeclaváků (Buzrlová a Helešic) !! Mezinárodní regata BaselHead, která je proslulá záludnou otočkou a silným proudem Rýnu, přináší českým osmám tradičně úspěchy. České elitní posádce žen startující pod hlavičkou Slávie Praha se dokonce podařilo vyhrát potřetí za sebou a k poháru si přivezli hlavní trofej – novou Italskou osmiveslici Filippi. Další vítězství zaznamenala osma žen v kategorii do 23 let a celkově druhé místo hned za naší elitní posádkou, kde seděla břeclavská veslařka Anežka Buzrlová.

Anežka Buzrlová: Závodili jsme na řece, přímo v centru města, na délce 6,4 km se specifickou otočkou o 180° v půlce trati. S posádkou jsme dojely na druhém místě za českými reprezentantkami ze Slavie, na třetím místě skončila loď Švýcarska. Závodu se zúčastnilo celkem 81 posádek ve všech kategoriích z 8 zemí. S výsledkem jsem spokojená, spolu s holkami z českého výběru do 23 let jsme se na závod připravovaly už od září. Bohužel se nám nepovedla zatáčka, tak jak jsme chtěly, protože jsme zrovna v místě, kde se nesmělo předjíždět dojely loď před námi a na několik vteřin nás to zastavilo. 
Mezi muži byla česká reprezentační posádka U23 celkově třetí. Tuto posádku strokoval (udával tempo) břeclavský odchovanec a loňský mistr světa Lukáš Helešic, který nyní obléká dres Dukly Praha.
Lukáš Helešic: Tak když bych měl něco říct k závodu. Díky našemu kormidelníkovi Oldovi Hejdůškovi to byla perfektní práce s kormidlem. Ale ta největší zatáčka se vydařila jen ze dvou třetin díky jiným osmám, které to nezvládly projet jako my a blokovali nám naši dráhu. Z konečného výsledků jsem příjemně překvapen, předjeli nás jen špičkové švýcarské osmy složené z reprezentantů a dokonce i z mistru světa. Po závodech je již tradičně společná večeře všech zúčastněných. Cesta dlouhá ale v pohodě.
     akai2
Text a foto: Josef Akai

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Inline hokej – sezona 2024

Od sezony 2024 dochází k úpravám některých pravidel soutěží inline hokeje v Česku i v …