BŘECLAV (juh) – Nejen prací živ je český premiér. A tak v rámci své čtvrteční návštěvy v Břeclavi poobědval Bohuslav Sobotka se svým doprovodem v příjemném prostředí Acadia Café baru.
„Doufám, že si nás premiér vybral pro naši kvalitu. Vsázíme na poctivost, kvalitní zdoje používaných surovin a vaření bez náhražek. Vaříme tak, jak se vařit má – máslo, vývar a kvalitní suroviny. Nic instantního, žádná umělá ochucovadla. Snažíme se vařit lehce a moderně, podle zahraničních i tuzemských receptů,“ říká majitel Arcadie Petr Houžvička.
Tým premiéra neměl žádné speciální požadavky na stravu, a tak sestavení menu bylo zcela v režii Arcadie. „Zvolili jsme kombinaci italského a českého menu. Jako předkrm vitello tonnato – to je telecí váleček, který je pečený s tuňákem, kapary a kořenovou zeleninou. Následně se telecí vytáhne, zachladí, nakrájí na velmi jemné plátky. Z výpeku a ze žloutků se udělá tuňáková majonéza. Následovala jarní polévka z medvědího česneku, jako hlavní chod se podával pečený králičí běh na rozmarýnu se smetanovým listovým špenátem a bramborovými noky. A na závěr – jako dezert – se podávalo zabaglione s čerstvm lesním ovocem. V Itálii se tomu také říká Dezert lásky,“ popsal složení premiérského menu Petr Houžvička.
V průběhu oběda se podávala také tři různá vína. K předkrmu to byl Sauvignon blanc STK 2013 ze štýrského vinařství Winkler-Hermaden, k hlavnímu chodu Grüner Veltliner Smaragd Steinertal 2013 z vinařsví Alzinger z Wachau a k dezertu italské červené víno Valpolicella Saint Urbano, DOC classico seperiore 2011 z vinařství Speri.
Pokud se vám po přečtení těchto řádků sbíhají sliny, můžete premiérské menu ochutnat v Arcadii během nadcházejícího víkendu.