il.foto

ZATMĚNÍ SLUNCE A ASTRONOMICKÉ JARO – TO VŠE ZAŽIJE UŽ DNES NAŠE ÚZEMÍ

Břeclav – Dnes nás čekají dvě zajímavosti. Nejprve se dočkáme zatmění Slunce a pak dorazí astronomické jaro. Teď hezky po pořádku.

Dnes, 20.3. 2015, nás čeká pěkná podívaná. Půjde o největší zatmění Slunce nad územím ČR, které bylo/bude viditelné mezi lety 2011 až 2026. Při maximální fázi bude Měsíc krátce před 11. hodinou dopolední středoevropského času zakrývat shora okolo 73 procent slunečního disku. Na Břeclavsku zatmění začíná 9:38, to hlavní, tedy 70 až 75% zatmění slunečního disku, nastane v 10:47 a zatmění skončí v 11:58.

Dnešní teploty v dopoledních hodinách moc neporostou – může za to zatmění. V případě, že Měsíc zakryje Slunce úplně, dojde ke znatelnému setmění a snížení teploty. Tepleji bude až v odpoledních hodinách.
Jaké bude počasí? V dopoledních hodinách – tedy v čase, kdy bude zatmění Slunce očekáváme většinou jasno až polojasno. Jen ojediněle může být trochu více oblačnosti nebo místní mlhy, které se rozpustí. Teploty budou ještě nízké. Od 0 do +5 stupňů. Pak se začne postupně oteplovat na příjemné hodnoty.
Další zajímavostí dnešního dne je astronomické jaro. Letos začíná astronomické jaro 20. března, tedy dnes, ve 23:45 hod. Věříme, že si ho užijete. Nezapomínejte – dny se stále více a více prodlužují. Za další týden nás čeká posun času a tak Slunce zapadne o hodinu později.

Zdroj: astro.cz, meteovcasnevarovani.cz

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Peníze letadlem nepřiletěly

HODONÍNSKO: Investování do kryptoměn přineslo během krátké doby nemalé ztráty.  Čtvrt roku žil šedesátiletý muž …