V soutěži regionálních potravin uspěly rohlík od Křižáka i višňové víno z Lednice

Brno 31. srpna (ČTK) – Hned dvě ocenění si z dnešních jihomoravských dožínek odnesli výrobci trvanlivé klobásy Rostěnický divočák, Klobouckého rohlíku, višňového vína a dalších pokrmů a nápojů. Jejich výrobky zachutnaly porotám soutěží Regionální potravina i Zlatá chuť jižní Moravy. Výsledky pořadatelé vyhlásili v Brně při oslavě končící sklizně.

Rostěnického divočáka vyrábí firma Rostěnice, a.s. z Vyškovska. Kloboucký rohlík je dílem Pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku. Višňové víno na prodává Vinařství Chateau Lednice.

Dvojí úspěch zaznamenal také uzený pstruh z Rybářství Skalní mlýn na Blanensku, stejně jako nakládané patisony z Hrubé Vrbky na Hodonínsku a Horácké máslo z mlékárny v Olešnici na Blanensku. Oběma porotám chutnala také Hadačova nožka, klobása firmy Hadač a Zapletal z Rosic u Brna, a zákusek Hoblinka brněnského cukráře Václava Labského.

Značku Regionální potravina uděluje ve všech krajích ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit lokální potravináře. V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 104 výrobků od 39 středních a malých producentů. Nejsilnější zastoupení měly letos tepelně opracované masné výrobky a pekařské výrobky včetně těstovin, uvedl Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Zlatá chuť je výhradě jihomoravská potravinářská soutěž, jejíž znak se nově objeví také na medu z firmy Včelpo ze Skalice nad Svitavou, Ryzlinkovém hroznovém moštu Pavla Karlíka ze Šardic na Hodonínsku a Miluščiných nudlích vyráběných ve Vracově na Hodonínsku.

Jan Tomandl jpt

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Skvělá zpráva! Národní tým do 18 let chystá přípravu na nadcházející MS ve Finsku

Skvělá zpráva! Národní tým do 18 let chystá přípravu na nadcházející MS ve Finsku. Pozvánku …