VALTICE (js) – Je čas sklizně jablek a oblíbený štrůdl, neboli česky jablečný závin, snad nechybí v žádné domácnosti při svátečním posezení.
A tak není divu, že se dnes nepeče jen s klasickou náplní z jablek, rozinek a skořice, ale existuje i mnoho jiných variant. Včetně těch slaných! Štrůdl, to je klasika s původem v Rakousku a Maďarsku. Málokdo ale ví, že do střední Evropy ho s sebou ve středověku přivezli při svých ničivých nájezdech Turci. Největší slávy se štrůdl dočkal za dob habsburského impéria a neméně oblíbený je i dnes. Ve vídeňské městské knihovně byste dokonce našli vystavený nejstarší dochovaný recept z roku 1696.
Nenechte si proto ujít Valtické štrůdlování v Galerii Reistna, kde se můžete pochlubit svým kuchařským uměním.
Příjem a evidence štrůdlů vyřizuje a závazné se přijímají na telefonním čísle 724 302 589, štrůdly převezme Regina Schneiderová v kavárně Galerie Reistna v sobotu 15. listopadu od 10 hodin, štrůdly v množství dvě „nohavice“ budou zaevidované a označené čísly, takže hodnocení bude zcela anonymní. Hodnocení provede komise v sobotu 15. listopadu od 13 hodin. Hodnotit se bude vzhled, chuť a originalita sladkých a slaných specialit.
Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu 15. listopadu v 15 hodin, vítězné recepty budou uvedeny na webu Galerie Reistna, cena diváků bude vyhlášená v 18 hodin, jsou připraveny hodnotné ceny. Je připravena také ochutnávka vín vhodných ke konzumaci štrůdlů. K poslechu zahraje Cimbálová muzika Valtičánek, zazpívá ženský pěvecký sbor z Valtic Výběr z bobulí, mužský sbor z Dolních Dunajovic, Domácí žvýkání Mikulov.