Mikulov – Italští kuchaři zapojení do vzdělávacího projektu Cook Art navštívili Mikulov a nechali se inspirovat moravskou kuchyní.
V rámci spolupráce konvivia Slow Food Pálava s organizací Mentore Toscana – Svazem restauratérů a producentů tradičních potravin – přijela do Mikulova skupina toskánských kuchařů a odborníků a čerpali inspirace. Během exkurze navštívili i řadu restaurací, kde ochutnali tradiční moravské pokrmy a v kulinárním studiu si sami vyzkoušeli vaření „po moravsku“. Jeden den strávili i v Bílých Karpatech, kde se seznámili s projektem na záchranu oskoruší, kozími sýry, ovocnými pálenkami a kde si vyzkoušeli pečení svátečního i běžného sladkého pečiva s kozojídskými kuchařkami. „To jsou velmi akční místní babičky, které se snaží uchovat místní kulinární dědictví pořádáním kurzů a prezentací pečení,“ objasnil Martin Hrabec z hostující organizace.
Důležitou část exkurze samozřejmě tvořilo seznámení s moravským vínem přímo ve vinařstvích i při řízených degustacích, a ačkoliv červená vína podle očekávání příliš neoslovila, bílá vína slavila úspěch a řada Italů se vyptávala na možnost nákupu pro své restaurace. Exkurze byla zakončena návštěvou a degustací v Salonu vín České republiky ve Valticích.
„Toskánci byli velmi pozitivně překvapeni jak krásou Mikulova a okolí, tak kvalitou gastronomie a vína a obecně turistickými možnostmi jižní Moravy,“ řekl Martin Hrabec a zároveň uvedl, že v současné době pracují obě organizace na dalším společném projektu. Tentokrát by mohli naši kuchaři a odborníci v cestovním ruchu podniknout exkurzi do Toskánska.
Jitka Sobotková