První ročník Chillifestu se vydařil – rozhovor s pořadatelem akce Petrem Sůkalem

BŘECLAV  – Pálí jako čert. Petr Sůkal ví o chilli papričkách své. Věnuje se jejich pěstování a letos na jejich oslavu uspořádal první Chillifest v Břeclavi.

Jak vznikla myšlenka uspořádat Chillifest?

Chilli papričky mám rád. Pěstuji je už pět let, jím je, vyrábím z nich chilli omáčku. Pěstuji ty nejpálivější na světě, což jsou momentálně Carolina reaper.

Pořadí nejpálivějších papriček se často mění, jak moc jsou tyto pálivé?

V podstatě se to protočí každý rok. Ale už je to jen o trochu. Ta nyní nejpálivější má dva miliony dvě stě skovilleho jednotek pálivosti, ta druhá dva miliony. Údajně už mezi tím nikdo nepozná rozdíl. Ostrost prostě zachvátí receptory. Spíš je to o chuti papriček a o prestiži.

 Zvláštním hostem Chillifestu je kuchař pražské restaurace Curry House. Jak Břeclavským chutnají jeho jídla?

Já myslím, že velmi. Dává lidem ochutnat, aby si mohli vybrat jídlo, které jim bude vyhovovat. Momentálně je vyprodaný (smích). Teď jsem mu sháněl další rýži, aby mohl fungovat.

 Budou následovat další ročníky Chillifestu?

Snad ano. Pokud teda seženu někoho k sobě, nějaký Chillifest team, protože sám už do toho nejdu.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Svatomartinská degustace na Vinařské stodole

VALTICE / areál CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a.s. 11. 11. 2022 začátek od …