MIKULOV – Pálavský gulášfest, největší akce svého druhu v Česku, s mezinárodní účastí se uskuteční již tuto sobotu. A těší se všichni příznivci gulášů, mladých vín a dobré zábavy.
Areál mikulovského Hotelu Zámeček se opět stane dějištěm Pálavského gulášfestu, na kterém se sejdou gulášoví mistři, amatéři i profesionálové. Již posedmé se budou kuchařské týmy u kotlů ucházet o přízeň odborné poroty i návštěvníků.
„Do kulinářského klání se už přihlašují osvědčení závodníci, ale mám tu i nováčky. Věřím, že guláše budou opět vařit na dvě desítky soutěžních týmů z České republiky, Slovenska, Maďarska i Rakouska,“ prozradil ředitel festivalu Josef Ševčík s tím, že přímo před zraky návštěvníků a konzumentů se uvaří kolem čtyř tisíc porcí těchto oblíbených pochoutek. K ochutnání nebudou jen klasické hovězí guláše, ale i kozí, jelení, vinařský a mnoho jiných. Kuchařské fantazii se pod Pálavou meze nekladou.
Nejlepší tým získá prestižní ocenění Řád zlaté vařečky. O tom, kdo si ho letos z Mikulova odveze bude rozhodovat porota. Ta bude posuzovat nejen kvalitu navařených pokrmů jako vzhled, konzistenci nebo křehkost masa, ale důležité body se budou přidělovat také za stylové oblečení soutěžního týmu a celkový vzhled stánku. Soutěž bude zahájena v osm hodin ráno, výtvory kuchařských týmů se začnou ochutnávat v 11 hodin.
A protože guláš je jídlo žíznivé, bude také letos součástí největšího gulášového festivalu na jižní Moravě košt mladých vín ročníku 2014 pod ochrannou známkou Moravské božolé. Víno již tradičně poteče také z hotelové kašny. O dobrou zábavu se kromě kuchařských týmů budou starat také muzikanti. Ani letos nebude chybět mistrovství republiky v koulení vinné bečky
Více informací najdete na internetových stránkách www.zamecekmikulov.cz.