sírovec žlutooranžový, chutná houba, kterou v současnosti můžete nalézt v lesích, parcích, zahradách

Počasí přeje, houbaři vyrazili do lesů

BŘECLAVSKO  – S přibývajícími srážkami začínají houby vystrkovat kloboučky. O tom, co v lese nadšené houbaře čeká, jsme si povídali s mykologem Václavem Koplíkem.

Začíná houbařská sezona. Které houby už mohou houbaři na Břeclavsku najít?

Začátek letošní houbařské sezony byl hodně rozpačitý. Chyběla vláha a tak se ta sezona teprve „rozjíždí“. Začínají růst lišky obecné, známé pod názvem kuřátka, hřiby dubové se také snaží nahlédnout na svět,“perly kuchyně – masáky“ (muchomůrky růžovky) si také vzdělanější houbaři mohou donést, i „barevné“ teplomilné hřiby jsem už určoval – ty jsou většinou chráněné, pýchavky obecné i jejich větší sestry – dlabané a největší jejich rodu pýchavky obrovské, už se také našly, na stromech září sírovce žlutooranžové a po deštích rostou v houfech špičky – penízovky dubové a jejich sestry špičky obecné. Na Pálavě se mohou setkat s mystickou a léčivou lesklokorkou lesklou, i tolik populární bedly vysoké se našly.
Když se objevují holubinky tak houbař už nezemře hlady, říkávala paní Květoslava Koncerová z brněnské mykologické poradny. No a právě holubinky už se také objevují a někteří fajnšmekři právě na ně nedají dopustit.Při troše štěstí můžeme v listnatých lesích narazit na „janky“ – různé druhy křemenáčů i jejich bratry kozáky. Dokonce jsou už hlášeny i hřiby hnědé – „suchohřiby“.

Rostou i houby, na které by si lidé při sběru měli dát pozor?
Neopatrní či furiantští houbaři si mohou život znepříjemnit zvonovkou jarní, odporně chutnající a nevábnou třepenitkou svazčitou, zákeřnou čechratkou podvinutou nebo po karbolu páchnoucí pečárkou (žampionem) zápašným.

Vy sám jako odborník, máte na houby ještě chuť? Máte nějaké oblíbené houbové jídlo?
U mne je to s houbovými jídly jako s dětmi – které nepochválit? Ale zrovna teď je čas na mou oblíbenou jarní houbovou polévku. Což je pár ranných brambor, mladá mrkvička, kedlubna, hrášek, zelená nať petrželí, celeru a libečku a hrst lišek a jsme u toho – tři talířky a druhé už nemusím. Jo, a jen slabounce zaprášit moukou při restování najemno nastrouhané mrkve.

O nás Lidka Pavlovová

Lidka Pavlovová
tel.: 606 181 839 e-mail: pavlovova@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Autorské čtení

BŘECLAV / Městská knihovna Břeclav úterý 23.4.2024/ 17:00  MUDr. Danuše Dedková bude povídat o městě na …