Břeclavští sládci Jiří Ryšavý a Václav Dítě (vpravo) představují pivo Podlužan. Foto: Jiří Holobrádek

Pivo Podlužan se opět vrací na trh

BŘECLAV – Poté, co se v břeclavském pivovaru vloni opět po mnoha letech začalo vařit pivo, vrací se nyní na trh i pivo se značkou Podlužan, která k Břeclavi po dlouhá léta neodmyslitelně patřila.

Společnost Zámecký pivovar Břeclav, která vloni oživila zkrachovalý pivovar v Břeclavi, se před časem dohodla s původním majitelem ochranné značky Podlužan na jejím převzetí. Na pondělní tiskové konferenci pak slavnostně představila i zlatavý mok s tímto označením.

„Po průzkumu trhu jsme se rozhodli, že pivo Podlužan bude o něco hořčí než je náš ležák Kanec.“

Václav Dítě, sládek Zámeckého pivovaru Břeclav

„Po průzkumu trhu jsme se rozhodli, že pivo Podlužan bude o něco hořčí než je náš ležák Kanec. I toto pivo vzniklo klasickou metodu dvourmutového vaření, v ležáckých sklepech bude zrát minimálně 28 dnů. Vyrábíme naše piva z čistých surovin, bez jakýchkoliv přídavných látek. Na tom si zakládáme. Děláme pivo tak, jak se má, a věříme, že to zákazníci ocení,“ popsal novou jedenáctku břeclavský sládek Václav Dítě.

„Chtěli jsme uvařit pivo, které doplní naše současné portfolio, tedy světlé výčepní pivo Delegát a ležák Kanec. Podlužan je přesně uprostřed. Jsme přesvědčeni, že naši sládci uvařili opravdu výjimečné pivo, doplnil ho člen správní rady pivovaru Jan Svoboda. „Snažíme se podporovat celý region a součástí této snahy je i návrat tradičních a oblíbených názvů a výrobků,“ vysvětlil Svoboda, proč pivovar tolik stál o získání značky Podlužan.

Tento čtvrtek se bude stáčet první várka Podlužanu, a to do sudů, které poputují do restaurací především na Břeclavsku a v Jihomoravském kraji. V nich bude možné obnovený Podlužan ochutnat již v pátek. Podlužan se bude prodávat také v půllitrových láhvích, které by se na trhu měly objevit zhruba za tři týdny.

Břeclavský pivovar v lednu rozšířil své výrobní kapacity, takže nyní může uvařit až 45.000 hektolitrů piva za rok. V loňském roce měl pivovar výstav 15.000 hektolitrů (prodávat se začalo pivo až od května), v letošním roce věří minimálně ve dvojnásobnou produkci. „Myslím, že je to na začátek velmi dobrý výsledek.

Věříme, že letos to bude ještě lepší, abych mohli dále pokračovat v rekonstrukci pivovarského areálu,“ okomentoval premiérová čísla Jan Svoboda.

Také letos se pivaři mohou těšit na pivní speciály – Jarní a Svatováclavskou třináctku a patnáctistupňové tmavé Vánoční dědictví.

O nás redakce

redakce

Mohlo by se vám líbít

Vánoce v duchu RETRA

LEDNICE / Areál Mendelovy univerzity v Lednici  2. 12. 2022 10:00 – 3. 12. 2022 …