Přednášeli Pavel Košulič (vlevo) a Jan Stávek - výrobci fortifikovaných vín v ČR. Foto Jaroslav Švach

O fortifikovaném víně ví konzument u nás velmi málo

HUSTOPEČE (JaŠ) – Možnost dozvědět se víc měl návštěvník stálé vinařské expozice, v domě U Synků v Hustopečích, kde proběhlo v pátek 21. února neformální povídání nad fortifikovanými víny.

Besedu s degustací vedli znalci a jedni z mála výrobců těchto vín na našem trhu Jan Stávek, který kromě toho, že tato vína vyrábí, vyučuje na Zemědělské fakultě v  Lednici, a Pavel Košulič z rodinného vinařství Košulič.

Návštěvníci se dozvěděli, že technologie fortifikovaných vín (dolihovaných), není v naší zemi příliš známa ani rozšířena. Zástupci této kategorie jsou ale vína všeobecně známá po celém světě. Jedná se například o portugalské portské a madeiru, španělské sherry a malagu, či sicilskou marsalu. Dolihovaná vína jsou taková, do kterých je buď před, během, nebo po kvašení přidáván alkohol. Do této kategorie spadá každé víno s přídavkem alkoholu, ať už je suché, nebo sladké, červené, nebo bílé, bez ohledu na rozdíly vinifikace. Běžná tichá vína obsahují 8,5 až 15 % obj. alkoholu, zatímco dolihovaná vína 16 až 24 %. Do skupiny dolihovaných vín patří i vína kořeněná, která mají největší zásluhu na nevalném jménu likérových vín.

Nejznámější dolihovaná vína vznikala převážně na územích se staletou tradicí pěstování révy vinné a výroby vína. Příčinou vzniku této technologie byly tehdejší nedokonalé podmínky při lodní přepravě vína do zemí spotřeby (převážně Velká Británie, ale také Francie, Německo, či Holandsko). Vína se často při převozu v dřevěných sudech kazila, a proto bylo třeba je dolihovat a zvýšením obsahu alkoholu tak víno zakonzervovat proti nežádoucímu druhotnému kvašení nebo některým vadám vína. Postupem času docházelo stále k časnějšímu dolihování, a tak začala vznikat dolihovaná vína s nejrůznějším obsahem zbytkového cukru. V České republice vyrábí fortifikovaná vína např. Vinařství Jan Stávek, Vinařství Špalkovi, Petr Koráb, Vinné sklepy Lechovice nebo Vinařství rodiny Košuličovy.

O nás Jaroslav Švach

Jaroslav Švach
tel.: 606 727 242 e-mail: svach@tydenik-breclavsko.cz

Mohlo by se vám líbít

Svatomartinská degustace na Vinařské stodole

VALTICE / areál CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a.s. 11. 11. 2022 začátek od …